Συναγερμός σήμανε ξανά στο Ρέθυμνο λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας για νέα φωτιά στις Μέλαμπες, μερικές ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που έκαψε σχεδόν 15.000 στρέμματα σε λιγότερο απο ένα 24ωρο.

Πρόκειται για αναζωπύρωση σε σημείο που ξέσπασε φωτιά το Σάββατο και  τώρα το μεγάλο μέτωπο κατευθύνεται σε ζώνη που δεν έχει καεί από Μέλαμπες προς Σαχτούρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Με την κατάσταση να είναι εφιαλτική και εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ένταση που φτάνει τα 10 μποφόρ αλλά και του ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά δύσβατα σημεία, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι λίγο πριν τις 17.00  το απόγευμα προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές Κάτω Σακτούρια, Άγιος Παύλος και Αλκουμιανή Γυαλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν να υπάρχει και άλλο μέτωπο με κατεύθυνση προς Αγία Γαλήνη  και προς Άγιο Γεώργιο.

 

Παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια, υπάρχουν κάτοικοι στα Σαχτούρια, που αρνούνται να φύγουν, τους οποίους ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, έχει συγκεντρώσει στην εκκλησία. 

Σε επικοινωνία που είχε το neakriti.gr με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά φοβισμένος για την επικίνδυνη τροπή που παίρνει η πυρκαγιά.

Το αίτημα για τη συνδρομή ελικοπτέρου έγινε άμεσα δεκτό και στην επιχείρηση κατάσβεσης έσπεσαν εναέρια μέσα όμως καθότι στο σημείο πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι, δηλώνουν αδυναμία ανεφοδιασμού. 

 

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr o Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Γιώργος Τσικαλάς, πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson πραγματοποίησε ρίψεις νερού, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια λόγω των ισχυρών ανέμων, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη».

Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προσπάθειά του αυτή, παραλίγο να ανατραπεί λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Αυτή τη στιγμή η τύχη της φωτιά έχει αφεθεί στην τιτάνια προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων, οι οποίες συνεχώς ενισχύονται. 

Σε ετοιμότητα έχουν κληθεί να βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν διακομιδή κάποιου τραυματία, εφόσον χρειαστεί.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις φλόγες να κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Άγιο Γεώργιο. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την περιοχή:

Πηγές: Neakriti.gr, flashnews.gr, ekriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης