Την πολιτική του «μια ζέστη και μια κρύο» φαίνεται πως εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς -όπως έγινε γνωστό- ετοιμάζεται η επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση δωρεάν ρεύματος για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Έτσι, το χαρμόσυνο μήνυμα της επανασύνδεσης ρεύματος σε απόρους συνοδεύεται πλέον από την «παγερή» διευκρίνιση πως θα υπάρχει όριο στην παροχή δωρεάν ηλεκτροδότησης. Η σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη αναμένεται να εκδοθεί εντός των επομένων ημερών. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το όριο που θα τεθεί θα προκαλέσει αντιδράσεις και έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς και μεταξύ των δήμων και της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι τα φτωχά νοικοκυριά στα οποία θα επανασυνδέεται το ρεύμα δεν θα καταβάλουν τέλη επανασύνδεσης και θα έχουν έκπτωση της τάξεως του 99%. Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μέχρι μια συγκεκριμένη κατανάλωση.

Η κατανάλωση αυτή είναι ανάλογη με εκείνη που έχει ο μέσος όρος των 470.000 καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (της τάξεως των 500-800 κιλοβατωρών/ 4μηνο) και το όριό της θα αποσαφηνίζεται στην υπουργική απόφαση.

Κι όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των οικογενειών που δικαιούνται την επανασύνδεση ρεύματος, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους δήμους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000 – 15.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Δεν βλέπουν φως, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 10:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης