Πλιάτσικο στον ΕΔΟΕΑΠ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, 19:59
Πλιάτσικο στον ΕΔΟΕΑΠ
Τον πλήρη έλεγχο του ΕΔΟΕΑΠ από συγκεκριμένους εργοδότες μεθοδεύουν οι εκπρόσωποί τους με το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ και τον ΕΔΟΕΑΠ σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Πρώτα δόθηκε πεσκέσι το αγγελιόσημο (ο πόρος των Ταμείων) στους ιδιοκτήτες των καναλιών με τον νόμο Παππά και τώρα η κυβέρνηση -παρέα με τους πρόθυμους του Κλάδου- προχωρά στο πλιάτσικο του ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίο θέλουν να κάνουν επαγγελματικό Ταμείο.

Αυτό, όπως καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, σημαίνει:

- Έξωση των συνταξιούχων και των ανέργων από τον ΕΔΟΕΑΠ.
- Μείωση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), επειδή επιβάλλονται πρόσθετες κρατήσεις (5,69 + 5,69%).
- Μείωση των μισθών (όπου ακόμη καταβάλλονται) αφού θα αυξηθούν οι εισφορές από 3% άνω του 10% για περίθαλψη, επικούρηση κ.λπ.

Όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, σε κρυφή συνάντηση που έγινε προ ημερών μεταξύ Δ. Κουμπιά-Γ. Σαββίδη και Π. Κυριακόπουλου, ο εκπρόσωπος των καναλιών κ. Κυριακόπουλος τούς επέδωσε και το σχέδιο παράδοσης άνευ όρων του ΕΔΟΕΑΠ στον έλεγχο των εργοδοτών.

Το εκπληκτικό είναι ότι οι δύο της ΠΟΕΣΥ, πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ., μετέφεραν ερήμην του κλάδου το σχέδιο ως γραμματοκομιστές στον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, πρώην έμμισθο νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας.

Οι εργοδότες -αφού έχουν «τσεπώσει» ήδη πάνω από 300 εκατομμύρια τον χρόνο από το αγγελιόσημο, που είναι ο πόρος για 13 ταμεία- απαιτούν τώρα:

- Να πληρώνουν μόνο την εργοδοτική τους εισφορά και να ασφαλίζουν στον ΕΔΟΕΑΠ όλους όσους δουλεύουν και όπως τους απασχολούν (με μερική απασχόληση, με εκ περιτροπής εργασία κ.λπ. καταργώντας τη ΣΣΕ, τη μισθωτή εργασία). Καταργούν επίσης, με τον τρόπο αυτό, τις δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Αν χρειαστεί αργότερα, αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος, μπορεί και να επιβληθεί τέλος επί του τζίρου τους ως πόρος-φιλοδώρημα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ξέρει ούτε ποιος είναι ο τζίρος των επιχειρήσεων -αφού γίνεται πάρτι με τις offshore και τα funds- ούτε την τύχη που θα έχει ο πόρος.

- Το Ταμείο να διοικείται όχι από εκπροσώπους των ασφαλισμένων αλλά από επαγγελματίες διαχειριστές (αυτή ήταν από την αρχή η πρόταση Γκανά), δηλαδή από μια ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικούς συμβούλους, που μάλλον τους έχουν ήδη βρει. Στο Δ.Σ. οι καναλάρχες απαιτούν να συμμετέχει εκπρόσωπος των εργοδοτών με δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε όλες τις αποφάσεις. Δηλαδή, ό,τι πουν και ό,τι θέλουν τα αφεντικά.

Με τον τρόπο αυτόν τελειώνει το αυτοδιοίκητο και κουκουλώνονται χρέη εκατομμυρίων ευρώ των εργοδοτών, των διαφημιστών και των ΔΕΚΟ στο Ταμείο.

Το πιο εξωφρενικό, όμως, είναι ότι οι εργοδότες και οι πρόθυμοι του κλάδου στήνουν για τον ΕΔΟΕΑΠ «λίστες του Σίντλερ» οδηγώντας τον Οργανισμό σε... «ολοκαύτωμα», αφού προτείνουν:

- Να συμβληθούν από τώρα με τον ΕΔΟΕΑΠ οι γιατροί που συνεργάζονται με τους εργοδότες στα διάφορα μέσα ενημέρωσης και πληρώνονται από αυτούς (με πρόσβαση στο μητρώο του οργανισμού για θέματα υγείας). Αυτό σημαίνει, ότι τα αφεντικά θέλουν τα ιατρικά απόρρητα των εργαζομένων για να ασκούν την εργοδοτική στρατηγική τους, σε ό,τι αφορά στην εγκυμοσύνη, τις επαγγελματικές ασθένειες, τις μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. Να απολύουν, δηλαδή, όποιον αρρωσταίνει και -γιατί όχι, με τη φόρα που έχουν πάρει- να «ξεκληρίζουν» οποιαδήποτε οικογένεια προσπαθεί να αποκτήσει παιδί (εξετάσεις για εξωσωματική κ.λπ.). Θέλουν να αποφύγουν επίσης με τον τρόπο αυτό τα ειδικά ωράρια, που αφορούν στην υποστήριξη της μητρότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό με όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορους «ενημερωμένους» δήθεν συνδικαλιστές, το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ κοιμίζει συστηματικά τον κλάδο για να επέλθουν τετελεσμένα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Β. Τάτσης, (το δεξί χέρι της εργοδοσίας η οποία έκλεισε την Εέυθεροτυπία) που θέλει απεγνωσμένα να βγει από το κάδρο των ευθυνών και των σκανδάλων, συμμετέχει σε μυστικά ραντεβού με εκπροσώπους της εργοδοσίας, που του κλείνει ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ. Γκανάς (όταν προλαβαίνει από την έρευνα που κάνουν στα γραφεία της ΕΠΗΕΑ ο ΣΔΟΕ και οι δικαστικές Αρχές), ενώ ο Γενικός Γραμματέας Ν. Καρούτζος και ο Ταμίας Τ. Παπαϊωάννου, της ίδιας παρέας, διακινούν με καμάρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα φωτογραφικά τους ενσταντανέ από το ταξίδι -με έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ- στα Ηλύσια Πεδία...

Παράλληλα, η κυβέρνηση κρατάει στην ανασφάλεια εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους του κλάδου, προωθώντας τα δικά της σχέδια για χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ με δικές του προσπάθειες εξασφάλισε για τον ΕΔΟΕΑΠ 3.050.000 ευρώ από οφειλές αγγελιοσήμου και έτσι μέχρι στιγμής υποστηρίζεται η λειτουργία του ταμείου, που τον περασμένο μήνα είχε διαθέσιμα ύψους μόνο 150.000 ευρώ.

Αλλά, αυτό δεν φτάνει. Η συνδικαλιστική προσπάθεια συνεχίζεται.

Η πλειοψηφία, όμως, στη διοίκηση του Ταμείου σφυρίζει αδιάφορα, ενώ η εκδοχή που επικρατεί και καλλιεργούν τώρα, είναι ότι αν γίνει κάτι για τον ΕΔΟΕΑΠ, θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα κλείσει η β' αξιολόγηση.

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται άρα, όπως άρχισε με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από το 2012 με τους υπεύθυνους της περιόδου εκείνης στην ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου, Τρίμης), οι οποίοι έστρωσαν το χαλί για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα ταμεία και στους χώρους δουλειάς, να σφυρίζουν τώρα αδιάφοροι.

Οι ευθύνες, όμως, έχουν ονοματεπώνυμα στον Κλάδο, έστω και αν κρύβονται πίσω από τους φίλους τους στην κυβέρνηση...

Το σχέδιο διάλυσης του ΕΔΟΕΑΠ από τον Π. Κυριακόπουλο


Οι προτάσεις Πάνου Κυριακόπουλου είναι:

1. Εργοδοτική εισφορά για ΕΔΟΕΑΠ όποια είναι στο ΙΚΑ με όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα αν είναι μέλη σε κάποια ένωση.

2. Αν χρειαστούν επιπλέον έσοδα, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης των εργαζομένων, επιβάλλεται τέλος επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
- Το τέλος θα αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας Μέσου, περιλαμβανομένων και των συνδρομητικών εταιρειών.
- Θα αφορά στο σύνολο του προσωπικού κάθε Μέσου.
- Το Ταμείο θα διοικείται με επαγγελματίες διαχειριστές και συμμετοχή εκπροσώπου των εργοδοτών στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ. Με δικαίωμα αρνησικυρίας (π.χ. Όχι σε προϋπολογισμό χωρίς αναλογιστική μελέτη).

3. Να συμβληθούν με ΕΔΟΕΑΠ οι γιατροί που είναι στα Μέσα και πληρώνονται από αυτά (με πρόσβαση στο μητρώου του Οργανισμού για θέματα υγείας).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, 09:15