Με πολυετείς ποινές φυλάκισης αλλά ελεύθεροι έφυγαν από την αίθουσα του δικαστηρίου οι οκτώ καταδικασθέντες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε βαριές ποινές στους οκτώ κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, αλλά τους έδωσε τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι, χορηγώντας τους ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων επιβλήθηκαν ποινές που ξεπερνούν τα έξι χρόνια, εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ την ημέρα. Συγκεκριμένα, τρεις από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών, άλλοι τέσσερις, ανάμεσά τους ο δεύτερος καταδικασθείς αντιπεριφερειάρχης, σε ποινή 5 ετών και 14 μηνών, ενώ η πρώην δήμαρχος Μάνδρας καταδικάστηκε σε ποινή 4 ετών και 22 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε, πάντως, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σύμφωνα άλλωστε με την εισαγγελική πρόταση, ενώ απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που ζήτησαν. «Αποδείχθηκε ότι έζησαν μια σύννομη ζωή και εν γένει έντιμη στον κοινωνικό και στον επαγγελματικό τους βίο» είπε η εισαγγελική λειτουργός.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όλους τους καταδικασθέντες διαμορφώθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των ανθρωποκτονιών που τους βαρύνουν. Έτσι, άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για 18 ανθρωποκτονίες κι άλλοι για το σύνολο των 25 ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται, επίσης, με 11 σωματικές βλάβες. Επί των ποινών η εισαγγελέας ζήτησε για την  κατηγορία της πλημμύρας ποινή από 16 μήνες έως 2 χρόνια, για κάθε ανθρωποκτονία 3 χρόνια για την καθεμία και για σωματικές βλάβες 6 μήνες για την κάθε μία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δικαστήριο παρούσα ήταν από το πρωί και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία αθωώθηκε από το δικαστήριο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης