Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιο της Παρασκευής.

Τέσσερα θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με ενδεχόμενες κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του με εικόνες την τουρκική παραβατικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Νίκου Δένδια-Μάικ Πομπέο

Συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ελπίζει πως όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο θα ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση εάν όλοι όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Να τερματιστούν οι προκλήσεις», ζήτησε ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί, όπως είπε, το ζήτημα «των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

Ο κ. Μάας πρόσθεσε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. «Ως Ε.Ε., θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης