Προς τη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο τη διασταύρωση στοιχείων του δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων με τις δαπάνες για την κάλυψη σειράς καθημερινών αναγκών προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «6 μέρες» πρόκειται για το μεγαλύτερο «φακέλωμα» στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς σε αυτή τη βάση δεδομένων θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι συναλλαγές, οι καταθέσεις, οι λογαριασμοί σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καθώς και οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου μετά από παράταση ενός μήνα που δόθηκε.

Τι στοιχεία ζητούν και από ποιους;

– Από τις τράπεζες ζητούν όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν και με λεπτομέρειες όπως το είδος του δανείου, το ποσό και την ημερομηνία εκταμίευσης και τι πληρωμές έχουν γίνει καθώς και τις καταθέσεις. Ακόμη ζητούν τα στοιχεία για το ποιοι διατηρούν τραπεζικές θυρίδες και αν έχουν πραγματοποιηθεί αγορές χρυσών λιρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Από όλες τις εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες να αποστείλουν όλες τις συναλλαγές, την αξία και την ημερομηνία ανά αριθμό πιστωτικής κάρτας και ανά ΑΦΜ δικαιούχου.

– Από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια να αποστείλουν στοιχεία για τους συνεργαζόμενους γιατρούς και τις πράξεις που αυτοί εκτελούν.

– Από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν τα στοιχεία των πελατών που έχουν υπογράψει ασφαλιστήρια συμβόλαια.

– Από ασφαλιστικά ταμεία ζητούν να αποστείλουν τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

– Από εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ζητούν το ύψος των λογαριασμών ακόμη και στοιχεία για τα καρτοκινητά τηλέφωνα.

– Απο ΔΕΗ και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν την κατανάλωση σε κιλοβατώρες και σε ευρώ το ίδιο και από ΕΥΔΑΠ και εταιρείες ύδρευσης.

Πρόκειται για κανονικό “φακέλωμα” ώστε να παρακολουθούνται όλες οι δαπάνες και οι αποταμιεύσεις των πολιτών και στη συνέχεια να συγκρίνονται με το δηλωθέν εισόδημα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης