Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Σταυρούλα Πεταλιού

Άγνωστος πυροβόλησε στις 19.30 τη Δευτέρα τουλάχιστον τέσσερις φορές με πυροβόλο όπλο, ενδεχομένως Καλάσνικοφ, προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη αλλά και κατά της ομάδας των ΜΑΤ που βρίσκονται εκεί. Ο άγνωστος κινήθηκε από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής και μέσω της οδούς Διδότου προς τη Χαριλάου Τρικούπη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας, πυροβόλησε εναντίον του σκοπού της διμοιρίας ο οποίος βρίσκεται συνήθως στη γωνία των οδών Διδότου και Χαριλάου Τρικούπη ώστε να μπορεί να επιβλέπει την περιοχή. Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο ο δράστης να επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού την οποία οδηγούσε συνεργάτης του και ενδεχομένως και ξεπέζεψε για να πυροβολήσει. Ο δράστης αφού έριξε τουλάχιστον τέσσερις βολές διέφυγε προς τη Βαλτετσίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο σκοπός της διμοιρίας των ΜΑΤ.

Ο σκόπος όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του ένοπλου έπεσε κάτω και φώναξε στους συναδέρφους του να καλυφθούν.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρεις κάλυκες Τρεις από τις βολίδες χτύπησαν ένα δέντρο, έναν τοίχο και έναν φωτεινό σηματοδότη. Δεν αναφέρθηκε κανείς τραυματισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη την ώρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν 30 άτομα τα οποία καλύφθηκαν όπως- όπως και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το κτήριο.

Ο δράστης σύμφωνα με τη μαρτυρία του αστυνομικού είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και φορούσε μαύρα ρούχα.

Οι αρχές αναζητούν μια μηχανή χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν ο ένοπλος τελικά διέφυγε με δίκυκλο ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του σκοπού που ήταν έξω από τα γραφεία αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενο να διέφυγε πεζός προς την οδό Βαλτετσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, έχουν εντοπιστεί τρεις κάλυκες που δεν έχει εξακριβωθεί αν προέρχονται από πολεμικό Καλάσνικοφ ή πιστόλι.

Στόχος φέρεται ήταν οι αστυνομικοί γιατί κατά πληροφορίες της αστυνομίας ο δράστης από το σημείο της επίθεσης δεν φέρεται να είχε οπτική επαφή με τα γραφεία του κόμματος.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπήρχε και δεύτερος για να παρέχει κάλυψη στον ένοπλο.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης:

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Η σήμανση ερευνά το σημείο:

Στον τόπο της επίθεσης βρίσκονται κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολείται με την υπόθεση, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Ασφάλειας, που συλλέγουν στοιχεία και πληροφορίες, καθώς και υλικό από κάμερες που πιθανόν να βοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Λόγω της ένοπλης επίθεσης, σπεύδουν εσπευσμένα στην Αθήνα με το αεροπλάνο των 21.30 απόψε, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, οι οποίοι είχαν πάει το απόγευμα στην Κρήτη για να παραστούν σε εκδήλωση της Αστυνομίας, αλλά το σοβαρό γεγονός τους ανάγκασε να φύγουν.

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

Ο Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών Αττικής είπε «ευτυχώς δεν έχουμε νεκρό αστυνομικό» και έκανε λόγο για δολοφονικές απόπειρες εναντίον συναδέλφων του χαρακτηρίζοντας την περιοχή  «Εξαρχειστάν».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτήρισε «νοσηρό» το μυαλό του δράστη που «πυροβόλησε λες και βγαίνει για κυνήγι».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Φ. Γεννηματά: Τα Εξάρχεια είναι άβατο με ευθύνη της κυβέρνησης

«Τα Εξάρχεια είναι άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά λίγα λεπτά μετά την επίθεση στα γραφεία του κόμματος επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν επικοινώνησε ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρμόδιος υπουργός μαζί μας», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Συνεργάτες μου μεταβαίνουν στην ΓΑΔΑ για ενημέρωση. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας και δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης όπως μας υποσχέθηκαν στα επανειλημμένα διαβήματα μας για τις συχνές επιθέσεις που δεχόμαστε. Περιμένω την ενημέρωση γιατί κανείς αρμόδιος δεν επικοινώνησε με εμάς, 35 λεπτά μετά την επίθεση, φαίνεται να το αντιμετωπίζουν ως ρουτίνα το περιστατικό».

«Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης ενώ τόνισε «έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες ανομίες στο κέντρο της Αθήνας, κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια».

«Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών» τονίζει ο Νίκος Τόσκας

«Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από την Κρήτη όπου βρισκόταν και επιστρέφει εσπευσμένα, για το περιστατικό ρίψης πυροβολισμών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά.

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν, τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω», είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών».

Νίκος Βούτσης

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το βράδυ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής  Νικόλαος Βούτσης.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει ως στόχο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα της χώρας και να ενσπείρει τον φόβο» είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε παράλληλα ότι τα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού μας είναι ισχυρά και οι δημοκρατικές διαδικασίες απρόσβλητες από τέτοιου είδους ενέργειες.

Αλέξης Τσίπρας

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε άμεση επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και έδωσε εντολή για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τα κόμματα καταδικάζουν την επίθεση που πραγματοποίηθηκε με στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ

«Ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στη Δημοκρατία και βρίσκουν όλους τους πολίτες απέναντι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε η Κουμουνδούρου.

ΑΝΕΛ

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να διαλευκανθεί» ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος.

Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ

Με ανάρτησή του στο Twitter για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημειώνει ότι «Την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη ασχολείται με τα έγγραφα των οικονομικών παραδείσων έχουμε τρομοκρατική ενέργεια». Όπως προσθέτει ο κ. Καμμένος, «κάτι θυμίζει..ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ».

ΝΔ

«Η αποψινή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι fake news, αλλά σφαίρες κατά της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει: «Τρεις μόλις μέρες αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα της ανομίας, άγνωστοι με καλάσνικοφ πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τα υβριστικά και συκοφαντικά σόου του κ. Τσίπρα στην Βουλή, δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος που ο ίδιος έχει προκαλέσει».

«Οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

KKE

Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο και αναφέρει σε σχετικό σχολιό του πως «πρόκειται για ύποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν».

Την απομάκρυνση του Ν.Τόσκα ζήτησε ο Στ.Θεοδωράκης

«Επικίνδυνα ανίκανος ο Ν.Τόσκας . Ζητώ την απομάκρυνσή του και την αντικατάστασή του από ένα υπεύθυνο πρόσωπο γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ανέχεται τρομοκρατικές εγκληματικές πράξεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης.

ΔΗΜΑΡ

«H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με αυτόματα όπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αστυνομικοί και περίπου 30 εργαζόμενοι στα γραφεία βρέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας του κράτους να τους προστατέψει από ένοπλες ομάδες. Η δημιουργία όμως ενός “οικοσυστήματος ζούγκλας” δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αδιαφορεί για τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις βίας που αν συνεχιστούν σύντομα θα γίνουν και δολοφονικές. Οφείλει να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της. Η ασφάλεια είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών και προτεραιότητα για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου. Η εμφατική αδυναμία να αντιμετωπιστεί το γαϊτανάκι των επιθέσεων πλήττει ξεκάθαρα τη δημοκρατία. Επιτέλους δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην βία! Η επίθεση έγινε μάλιστα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το debate της κεντροαριστεράς. Για αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι οι σφαίρες στην Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν δημοκρατική και προοδευτική απάντηση στις επερχόμενες διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» αναφέρει η ανακοίνωση.

‘Ενωση Κεντρώων

«Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Τα κόμματα πρέπει να φυλάσσονται, όπως και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και να μην ερχόμαστε κατόπιν εορτής, να κάνουμε απλά διαπιστώσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Λαϊκή Ενότητα

Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με πυροβολισμούς, από διερχόμενο αυτοκίνητο, ενάντια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι ενέργειες αυτές εξυπηρετούν μόνο όσους επιδιώκουν να συκοφαντήσουν τους λαϊκούς αγώνες και να οδηγήσουν στην λήψη αυταρχικών μέτρων και στην τρομοκράτηση του λαού. Η Λαϊκή Ενότητα ζητάει την διαλεύκανση της υπόθεση και τη σύλληψη των υπευθύνων.

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη

«Λίγες ημέρες πριν από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, οι πυροβολισμοί εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, που έρχονται ως συνέχεια των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη της χώρας. Είναι μία επίθεση καταδικαστέα, που για μία ακόμα φορά θέτει το ζήτημα των λίγων που επιδιώκουν να επιβληθούν με τη βία τους στους πολλούς. Δεν θα τα καταφέρουν γιατί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Είναι χρέος των αρχών, το συντομότερο δυνατό να συλληφθούν και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το φαινόμενο των επιθέσεων σε βάρος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή, δεν είναι κάτι καινούριο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια η οποία έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου η προοδευτική παράταξη γίνεται ενιαία, δυναμώνει, απευθύνεται σε όλο και περισσότερους Έλληνες», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά περιστατικά ανομίας που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τόσο οι τρομοκράτες θα κλιμακώνουν τις επιθέσεις και οι μολότοφ θα μετατρέπονται σε καλάσνικοφ», πρόσθεσε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης