Ερωτηματικά προκαλεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, η διαχείριση των δειγματοληπτικών ελέγχων και των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος εκτός της έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού, που επισημαίνει, υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ δεν στέλνει τα δείγματα για έλεγχο στο νοσοκομείο, όπου τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μία ώρα, αλλά στην Αθήνα και στο Παστέρ, όπου βγαίνουν μετά από δύο έως τέσσερις ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι οι επισκέπτες του νησιού, μη γνωρίζοντας αν είναι θετικοί ή όχι, να εξακολουθούν να κυκλοφορούν, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν και σε άλλους τον ιό. Χαρακτηριστική, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, είναι η περίπτωση μιας τουρίστριας η οποία «έκανε το τεστ πριν 15 ημέρες. Δύο ημέρες μετά ειδοποιήθηκε ότι ήταν θετική και ότι θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα. Την ώρα εκείνη έκανε κρουαζιέρα σε πλοίο με δεκάδες άλλα άτομα. Σχηματίστηκε δικογραφία αλλά η ίδια δεν έχει ευθύνη» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο νησί και λειτουργεί το νοσοκομείο  Ζακύνθου, ο κ. Γιαννάκος, μετά τη σημερινή του επίσκεψη επί τόπου στην περιοχή, προέβη στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

«Σήμερα το πρωί επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το νοσοκομείο διαθέτει 2 μοριακούς αναλυτές διάγνωσης κορωνοϊού με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε λιγότερο από μία ώρα. Σε 40 ημέρες που λειτουργούν έχουν ελέγξει 600 δείγματα και έχουν βγει περί τα 30 θετικά κυρίως από τουρίστες ή επαγγελματίες σε τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης εντοπίστηκαν δύο γιατροί του νοσοκομείου που ήταν θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί.

»Συνεργεία του ΕΟΔΥ κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο νησί. Ωστόσο, στα πλοία δεν είδαμε να λαμβάνουν δείγματα, ούτε καν να γίνεται θερμομέτρηση. Στο αεροδρόμιο ελάχιστα. Το παράξενο όμως της υπόθεσης είναι ότι τα δείγματα ο ΕΟΔΥ δεν τα στέλνει για έλεγχο στο νοσοκομείο για να βγουν τα αποτελέσματα σε μια ώρα προκειμένου να απομονωθούν τα θετικά περιστατικά. Τα στέλνει στην Αθήνα στο Παστέρ και κάνουν 2 με 4 ημέρες να βγουν. Οι επισκέπτες θετικοί αλωνίζουν το νησί και μετά από ημέρες απομονώνονται, αφού πρώτα διασπείρουν τον ιό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σούπερ μάρκετ με κρούσματα συνέχιζε να λειτουργεί»

Και συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος: «Απορούμε γιατί δεν ενισχύουν με προσωπικό το νοσοκομείο ώστε τα δείγματα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ να εξετάζονται στο νοσοκομείο για να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα σε μία ώρα. Στο νοσοκομείο έχουν διαγνωστεί 30 θετικά περιστατικά κορονωιού. Επίσης πολλά έχουν διαγνωστεί από τον ΕΟΔΥ. Στις ημερήσιες ανακοινώσεις αυτό δεν φαίνεται από τον ΕΟΔΥ. Προξενεί εντύπωση στους κατοίκους πως ένα σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας δεν έκλεισε σχεδόν καθόλου με δυο διαδοχικά κρούσματα εργαζόμενων. Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς και συγκεκριμένα: Τρεις αναισθησιολόγοι καλύπτουν και τη ΜΕΘ, όπου είναι μόνο δύο εντατικολόγοι και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό.

»Υπηρετούν επίσης 4 παθολόγοι αλλά οι δύο φεύγουν, τρεις χειρουργοί χωρίς να έχουν το δικαίωμα άδειας και τρεις οι καρδιολόγοι από τους οποίους ο ένας φεύγει. Υπηρετούν επίσης 2 γιατροί νεφρολόγοι στο τεχνικό νεφρό, αλλά ο ένας φεύγει, και δύο ακτινολόγοι. Επίσης το προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες κορωνοϊού δεν έχει πληρωθεί Κυριακές, αργίες και νυκτερινά από τον Μάρτη που προσλήφθηκε. Μεγάλη τέλος είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης