Πογκρόμ συλλήψεων για τα βασανιστήρια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 16:40


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων για βασανισμό κρατουμένου, βασανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη άσκησε ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκος.

Παράλληλα, έχουν ήδη εκδοθεί οκτώ εντάλματα σύλληψης εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών και συγκεκριμένα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατά των:

  • Χάρη Κονσολίδη
  • Ευάγγελου Αναγνωστόπουλου
  • Στέφανου Καραγιάννη
  • Γιώργου Πα. (δεν διευκρινίζεται)
  • Αργύρη Μπάλιου
  • Κωνσταντίνου Χο. (δεν διευκρινίζεται)
  • Δημήτρη Αλμανίδη
  • Αλέξανδρου Λαλιώτη
Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 14 υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και νέα εντάλματα κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων του Μαλανδρίνου αλλά και αστυνομικών του Α.Τ. της Ιτέας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών Μηνά Γεωργιάδη και Ελένης Ζαγγελίδου, ο θάνατος του Καρέλι δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αλλά επήλθε από κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές - εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του. Όπως προκύπτει, το κάταγμα στο στέρνο είναι σύγχρονο του θανάτου.

Οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία αλλά και καταθέσεις που μαρτυρούν ότι ο βαρυποινίτης υπέστη άγρια βασανιστήρια για τρία μερόνυχτα. Δηλαδή, βάσει των στοιχείων, ο Ιλία Καρέλι φέρεται να ξυλοκοπήθηκε αρχικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Μαλανδρίνο αμέσως μετά τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη. Τα βασανιστήρια φέρονται να συνεχίστηκαν κατά τη μεταγωγή του στο Α.Τ. Ιτέας, αλλά και στις φυλακές Νιγρίτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάμερα που βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη σε διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας κατέγραψε στις 16.00 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βάζουν τον βαρυποινίτη σε κελί στο οποίο δεν υπήρχε κάμερα ασφαλείας. Όπως φαίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, δυόμισι ώρες μετά, δύο υπάλληλοι των φυλακών σέρνουν έξω από το κελί τον Καρέλι, ο οποίος δείχνει να μην έχει τις αισθήσεις του.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά και τη μαρτυρία σωφρονιστικού υπαλλήλου από τη Νιγρίτα, ο οποίος «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα.

Στο μεταξύ, σε μία καταγγελία-σοκ προέβη το βράδυ της Δευτέρας πρώην κρατούμενος των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε άγριους ξυλοδαρμούς κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές της Νιγρίτας. Aκούστε τι είπε:


Οι έρευνες της αστυνομίας

Την ίδια ώρα, οι έρευνες από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπευθύνων, με τη διενέργεια καταθέσεων και ανακρίσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών αλλά και όσων ήλθαν σε επαφή με τον κρατούμενο, λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται το επίμαχο διήμερο από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, δηλαδή το διάστημα από τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη μέχρι και τον θάνατο του Ιλία Καρέλι.

Στην έκθεση του πορίσματος των ανδρών των Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρονται στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης από την κλινική εικόνα του Αλβανού βαρυποινίτη καθώς και καταθέσεις τόσο σωφρονιστικών υπαλλήλων όσο και των δύο αστυνομικών οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μεταγωγή του Αλβανού το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας των «Αδιάφθορων» έχει μπει και το υλικό από κάμερες ασφαλείας στις φυλακές Νιγρίτας, ενώ κλιμάκιο των αξιωματικών επέδειξε στους μάρτυρες και φωτογραφίες σωφρονιστικών υπαλλήλων των Σερρών, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης εκείνων που συμμετείχαν στο βίαιο επεισόδιο.

Η μεταφορά του βαρυποινίτη στις Σέρρες

Όπως εξήγησαν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, o Iλία Καρέλι μεταφέρθηκε με περιπολικό τζιπ από τα κρατητήρια της Ιτέας, όπου και κρατείτο, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος ο οποίος παρέλαβε τον ισοβίτη στις φυλακές Νιγρίτας ανέφερε στο zougla.gr ότι ο βαρυποινίτης όντως έφερε μώλωπες και χτυπήματα σε πολλά μέρη του σώματός του.

«Κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας, διαπίστωσα ότι ήταν χτυπημένος. Στις 19.15 του πήγα φαγητό στο κελί του και ευτυχώς που υπήρχε η κάμερα και έχει καταγράψει τα πάντα. Δεν τον χτυπήσαμε εμείς και δεν είχαμε τέτοιο σκοπό. Ούτε κάποιος άλλος κρατούμενος τον χτύπησε. Δεν παραπονέθηκε για πόνους στο σώμα, απλώς ήταν λίγο φοβισμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Υπ. Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι


«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου» δήλωσε για τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίνος Σκανδάμης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 17:23