Σκληραίνει τη στάση της η Δικαιοσύνη σε όσους κακοποιούν, βασανίζουν ή με οποιοδήποτε τρόπο ξεσπούν το μένος τους σε βάρος των ζώων. 

Με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών εναντίον των ζώων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή όλες οι σχετικές καταγγελίες και οι δράστες να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου. Όπως τονίζει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, «η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, με παραγγελία της προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετων της χώρας, η κ. Κουτζαμάνη ζητά να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄όπου κι αν προέρχεται αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ΄αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λ.π. Σε περίπτωση δε που διαπιστώνουν παραβάσεις του νόμου τα αρμόδια όργανα να προχωρούν ακομα και στην σύλληψη του δράστη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η κ. Κουτζαμάνη στην παραγγελία της αναφέρεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη βάναυση μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε ζώου και συγκεκριμένα:

α. απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων. ​

γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει ακόμα πως ακομα και η παρανομη εμπορία ζώου συντοφιάς (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλακιση που ξεκινά απο 12 μήνες ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα απο 3.000 εώς και 15.000 ευρώ ανάλογα το αδίκημα. Ζητεί δε να εξετάζονται οι καταγγελίες ακόμα και στο διαδύκτιο και να κινούν “την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Και η εγκυκλιος καταλήγει: ​”Πέραν της παραγγελίας σας προς του κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας”.

Διαβάστε ακόμη: S.O.S. εκπέμπουν οι φιλόζωοι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης