Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμφύλιος» πόλεμος μεταξύ του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης έχει ξεσπάσει σχετικά με την επικείμενη αποστολή 160 εφοριακών στην Ελλάδα.

Μέσω ανακοίνωσης του γερμανικού συνδικάτου εφοριακών, την οποία δημοσιεύει η zougla.gr, εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια για την επερχόμενη συνδρομή Γερμανών εφοριακών, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδος. Τονίζεται, δε, ότι η χώρα μας δεν πάσχει από έλλειψη ικανών στελεχών που πλαισιώνουν τη φορολογική διοίκηση αλλά από πολιτική βούληση.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα πολιτικής βούλησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, το γερμανικό συνδικάτο εφοριακών απορρίπτει την απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προγραμματισμένη αποστολή 160 εφοριακών υπαλλήλων στην Ελλάδα. Προτάσσοντας την άποψη του ομοσπονδιακού εκπροσώπου, Τόμας Αϊγκεντάλερ, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γνώσης σχετικά με την εκτέλεση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά υστερεί σε ό,τι αφορά στην πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, για εισπράξεις φόρων και προπάντων για κατακρατήσεις φόρων και αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί η δήλωση του επικεφαλής του συνδικάτου, ο οποίος αναφέρει ότι «η πολιτική παροχής συμβουλών δεν είναι άσχημη. Εντούτοις, δεν μπορώ να αναγνωρίσω καθόλου τι θα μπορέσει το γερμανικό προσωπικό να καταφέρει στα γρήγορα, δεδομένου του συγκεκριμένου μέρους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεγάλες ελλείψεις υποδομών. Επιπρόσθετα η φορολογική ηθική εκεί είναι πολύ άσχημη».

Επιπλέον, το γερμανικό συνδικάτο σημειώνει ότι το κλίμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι πολύ ψυχρό απέναντι στη Γερμανία. Αυτό, όπως λένε, το απέδειξαν οι διαδηλώσεις των πολιτών και οι αρνητικές δημόσιες απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με τη γερμανική πολιτική.

Θυμίζει μάλιστα και τις δηλώσεις του κ. Αϊγκεντάλερ, οι οποίες εξέφραζαν την ανησυχία του σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων του που θα έρθουν στη χώρα μας. «Ο κίνδυνος είναι απλώς πάρα πολύ μεγάλος» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θα έπρεπε να γίνει το αντίστροφο

Κατά την άποψη του γερμανικού φορολογικού συνδικάτου, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό, εάν -διαθέσιμοι και με κίνητρα- Έλληνες ελεγκτές επιχειρήσεων και εφοριακοί παρακολουθούσαν τον τρόπο εργασίας των Γερμανών συναδέλφων τους.

Οι Γερμανοί εφοριακοί θεωρούν ότι, έπειτα από εκπαίδευση κάποιων μηνών, οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έπειτα να τη χρησιμοποιήσουν στην Ελλάδα.

«Επιπρόσθετα, θα είχαν και τη λειτουργία των πολλαπλασιαστών. Αυτή η διαδικασία αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπειά της και δίνει τη σωστή βοήθεια, μετατρέποντάς την σε αυτοβοήθεια» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Δείτε το γερμανικό δελτίο Τύπου


Τι λένε οι Έλληνες εφοριακοί

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Α.Σ.Κ.Ι. Εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι «η ανακοίνωση των Γερμανών εφοριακών αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ποια είναι η αλήθεια».

Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα, προκειμένου να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή, είναι η πολιτική βούληση.

Δείτε το δελτίο Τύπου της Α.Σ.Κ.Ι.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης