"Πόλεμος" στην Κω

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 15:01


Χάος επικράτησε σήμερα στην Κω καθώς περίπου 1.500 μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του νησιού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Ξύλο και χημικά στην Κω κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ μεταναστών και αστυνομικώνΟι αρχές του νησιού αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στο δημοτικό στάδιο προκειμένου να μην κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους. Ωστόσο όταν αυτοί δεν δέχτηκαν να μπουν στην αθλητική εγκατάσταση, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν, ακόμη και με πυροσβεστήρες, να απωθήσουν τους μετανάστες, οι οποίοι είχαν κλείσει τον κεντρικό δρόμο του νησιού ενώ κάποιοι από αυτούς πετούσαν πέτρες και μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

Τις σκηνές που ακολούθησαν απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός της Daily Mail και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος από τις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά. Οι μετανάστες φώναζαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «θέλουμε τα χαρτιά μας για να φύγουμε, θέλουμε να φάμε». Αυτή την ώρα τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει...

Δείτε φωτογραφίες
...Έκκληση από τον δήμαρχο του νησιού

Ο κ. Γιώργος Κυρίτσης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρει:

«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην Πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός».

Ο κ. Κυρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ζητώντας:

- Να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από την Κω.

- Να έρθουν άμεσα στην Κω, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

- Να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης. Στην Κω με 7.000 παράνομους μετανάστες και 600-800 να φτάνουν καθημερινά, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους.

- Να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, πόσους παράνομους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Κως; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

«Ο Δήμος Κω έκανε μια προσπάθεια, προσπαθώντας να μεταφέρει στο γήπεδο τη δομή ταυτοποίησης. Προσπάθησε να υποκαταστήσει το Κράτος που είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Ο κ.Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει λύση εντός της ημέρας», καταλήγει η επιστολή.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 18:01