Άνοιξαν τα στόματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το κύκλωμα παροχής αδειών σε μικροπωλητές στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα πλοκάμια του παραεμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι κατηγορίες ένθεν κακείθεν σχετικά με τους αρμοδίους που κρατούν τα κλειδιά της παροχής αδειών, εκμετάλλευσης των πάγκων λιανεμπορίου καθώς και τις συγκεκριμένες οδούς όπου βρίσκονται αποθήκες στις οποίες στοιβάζονται παράνομα εισαγόμενα προϊόντα, που στη συνέχεια προωθούνται στην αγορά.

Μιλώντας στη zougla.gr ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδικάτου Σωματείων Υπαίθριων Εμπόρων Ελλάδος (Ε.Σ.Σ.Υ.Π.Ε), κ. Στ. Μέλλος, κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης και για λανθασμένες πληροφορίες που διέρρευσαν μέσω στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, δείχνει ως υπεύθυνο και γνώστη της δράσης των κυκλωμάτων, τον γ.γ. Εμπορίου, Σ. Κομνηνό, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, ο οποίος γνωρίζει τη βασική αιτία του τεράστιου αυτού προβλήματος, που αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, την ώρα, μάλιστα, που οι πολίτες υφίστανται δραματικές μειώσεις αποδοχών και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι: «παρατηρείται το γεγονός να λαμβάνουν χώρα κρυφές συσκέψεις επιμελητηρίων– εμπορικών συλλόγων, παρουσία του γενικού γραμματέα, χωρίς να δίνουν βάση στις κατά καιρούς καταγγελίες των σωματείων, για τα κυκλώματα του παραεμπορίου που βρίσκονται επί της Κουμουνδούρου και πέριξ του Πειραιά και τα οποία, για να λειτουργήσουν ως αποθήκες χονδρικής, υποχρεούνται να γίνουν μέλη των Επιμελητηρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι κατήγγειλε στη zougla.gr:

Το παραεμπόριο ανθεί. Όλοι γνωρίζουν, ωστόσο οι μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεγκτα. Νωρίτερα, σύμφωνα με υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ορισμένοι «επιτήδειοι», ακόμη και μέλη σωματείων μικροπωλητών, σε συνεργασία με στελέχη δημοτικών αρχών, μοιράζουν άδειες, πόστα και πάγκους και αποκομίζουν τεράστια ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι άδειες του πλανόδιου εμπορίου έχουν ξεπεράσει τις 10.000 σε όλη τη χώρα και η συντριπτική πλειονότητα των μικροπωλητών πουλάει προϊόντα παραεμπορίου. Αποτέλεσμα, ο τζίρος στις τσέπες ολίγων από το παραεμπόριο να φθάνει τα 25 δισ. ευρώ και η ζημιά για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον τα 6 δισ. ευρώ.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, κ. Στεργίου, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τις καταγγελίες του κ. Μέλλου, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα υπάρχει και γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμησή του. Επίσης, ανέφερε ότι εδώ και καιρό το υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους και τη Δημοτική Αστυνομία τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» με καταγεγραμμένα τα φαινόμενα παραεμπορίου.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέσα στο 2011 ελέγχθηκαν περισσότερες από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως διεθνείς και ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, υπαίθριες αγορές, καταστήματα εστίασης, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εμπορικά καταστήματα, και επιβλήθηκαν πρόστιμα που υπερβαίνουν το 1,2 εκατ. ευρώ.

Συντάχθηκαν 226 εκθέσεις ελέγχου για μη έκδοση αποδείξεων και 32 πρωτόκολλα κατάσχεσης – καταστροφής προϊόντων παραεμπορίου, αξιοποιώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν3982/17-06-2011) που επιτρέπει την επιτόπια καταστροφή τέτοιων προϊόντων.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα των θρησκευτικών παζαριών. Οι συγκεκριμένοι χώροι άσκησης εμπορικής δραστηριότητας εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα σε ζητήματα όπως η μη έκδοση αποδείξεων ταμιακών μηχανών, η έλλειψη τιμολογίων αγοράς και η διακίνηση προϊόντων παραεμπορίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις έχει κάνει και ο κος Μέλλος, πρόεδρος των υπαίθριων πωλητών, με δημόσιες τοποθετήσεις του και έχει επίσης αποδεχθεί δημόσια το γεγονός ότι το σωματείο του αγοράζει από τις δημοτικές αρχές άδειες, τις οποίες στη συνέχεια διανέμει στα μέλη του με αυξημένο τίμημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απάντηση των μικροεμπόρων

«Το θράσος και οι εμμονές της Γενικής Γραμματείας εμπορίου για την στήριξη της στο παρεμπόριο δεν έχει όρια. Έκπληκτοι διαβάσαμε το ρεπορτάζ της zougla.gr που επικαλείται σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του ειδικού γραμματέα κ.Στεργίου και αναφέρει πως ο πρόεδρος μας κ.Σταμάτης Μέλλος παραδέχτηκε δημοσίως πως το Σωματείο μας παίρνει από τους ΟΤΑ μαζικές άδειες και τις μεταπουλάει. Επηδή κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και είναι στην φαντασία του κ.Στεργίου τους καλούμε έως αύριο στις 10:00 πμ να μας πουν πότε ο πρόεδρος μας παραδέχτηκε κάτι τέτοιο και σε ποιους. Πάραυτα αναμένουμε και την πλήρη αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης του προέδρου μας. Σε αντίθετη δε περίπτωση επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας ενώπιον αστικών και ποινικών δικαιωμάτων μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης