Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει η στοματική υγεία των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας, που μένει χωρίς αντιμετώπιση. Η στοματική υγεία αποτελεί τον καθρέφτη της γενικότερης υγείας των ανθρώπων, υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες 1400 συστημικά νοσήματα δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις από το στόμα, αναδεικνύοντας τη συμβολή και τον ρόλο του οδοντιάτρου στην γενική υγεία του ανθρώπου.

Ο συνδυασμός οικονομικής αδυναμίας του πληθυσμού και έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρουσιάζουν μια απογοητευτική κατάσταση της στοματικής τους υγείας. Η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους αγγίζοντας το 84%. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης