Στις 02:00 τα ξημερώματα οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν από την πύλη του Πολυτεχνείου ενώ οι νεαροί που είχαν απομείνει αποχώρησαν από την είσοδο της Στουρνάρη.

Οδοφράγματα, εκατοντάδες μολότοφ στα Εξάρχεια, συμπλοκές και δακρυγόνα έξω από τη ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και να προσάγουν οκτώ άτομα στην Ασφάλεια, ήταν όσα ακολούθησαν την καθιερωμένη πορεία από το Πολυτεχνείο στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια δύο ειδικά οχήματα της ελληνικής αστυνομίας (αύρα) έκαναν ρίψεις νερού επί της οδού Πατησίων προς την πλευρά του Πολυτεχνείου όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά άτομα, αλλά και στο εσωτερικό της περιβόλου.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.
Στη σύλληψη 19 ατόμων, συνολικά, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, προχώρησε η αστυνομία.

Αρχικά, έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι 19 συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στις 19.15 το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ ακόμη συνεχιζόταν η πορεία των Εξαρχείων και συγκεκριμένα στη γωνία Μπουμπουλίνας και Στουρνάρη, ενώ προηγουμένως μερικές δεκάδες νεαρών είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στις οδούς Τσαμαδού και Στουρνάρη.

Τα επεισόδια άνοιξαν όταν τα άτομα εφόρμησαν με μολότοφ από την πλατεία Εξαρχείων, ενώ μία άλλη ομάδα εξήλθε από το Πολυτεχνείο, όπου από νωρίς είχαν καταφύγει. Εκεί έγινε και η πρώτη ρίψη χημικών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να είναι παρατεταγμένες σε διάφορα σημεία αλλά σε αρκετή απόσταση από τις φωτιές και από τα σημεία που γίνεται ρίψη μολότοφ.
Μετά την λήξη της πορείας όταν το μπλοκ των αναρχικών αποχωρώντας έφτασε από τη διασταύρωση Πανόρμου και Αλεξάνδρας, μία ομάδα ατόμων επιτέθηκε κατά της αστυνομικής δύναμης μπροστά στο σταθμό του μετρό με πέτρες, καδρόνια και πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους διαδηλωτές και εκεί προσήχθησαν οκτώ άτομα.



 Φωτιές και οδοφράγματα και στη Θεσσαλονίκη

Οδοφράγματα έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έστησαν νεαροί αργά το απόγευμα. Οι άγνωστοι, αφού έσπασαν θρανία επί της οδού Εγνατίας και έβαλαν φωτιά. Μια μικρή ομάδα κινήθηκε προς τη ΔΕΘ και άναψε μικρή εστία φωτιάς με πλαστικά στην πύλη εμπορίου της Έκθεσης. Η οδός Εγνατία παρέμεινε κλειστή και στα δύο της ρεύματα.

Πάτρα: Μικρής έντασης επεισόδια – Άμεση η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ.

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα με μικρής έντασης επεισόδια που προκάλεσε ομάδα νεαρών στην οδό Κορίνθου, στο ύψος της Αγίου Νικολάου.

Η Αστυνομία έριξε μόνο μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης αλλά και με την έντονη παρουσία των διμοιριών δεν τους άφησε περιθώρια να προκαλέσουν εκτεταμένα επεισόδια. Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε κάδους στην Κολοκοτρώνη, αλλά υπό την πίεση της Αστυνομίας συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την περιοχή της Αγίας Σοφίας. Εκεί, πυροδότησαν εκ νέου με ρίψη αυτοσχέδιων μολότοφ. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν πέντε προσαγωγές.



 Ολοκληρώθηκε η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ομαλά ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η κεφαλή της πορείας περίπου στις 18.00 το απόγευμα έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό» οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεκίνησε και η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, το οποίο έφθασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 16.30. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Παράλληλα ξεκίνησε και η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ισχυρότατες δυνάμεις με διμοιρίες των ΜΑΤ όπως κάθε χρόνο είχαν στήσει φράγμα μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία με μία σειρά από κλούβες. Ευρεία επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε μέσω συνεχών πτήσεων drone της ΕΛ.ΑΣ. και του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Οι προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης ήταν κλειστές κατά μήκος του άξονα Πολυτεχνείο – Αμπελόκηποι αλλά και στις παράπλευρες κάθετες και οριζόντιες οδούς όπου έχει απαγορευθεί και η στάθμευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης