LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες φοιτητές, εκπρόσωποι κομμάτων και νεολαιών, μέλη πολιτικών οργανώσεων, συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας.
 
Οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ το ΚΚΕ προσέγγισε τελικά την πρεσβεία του Ισραήλ, καθώς προηγουμένως ο κόμβος Αμπελοκήπων είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι σταθμοί του Μετρό-πλην το σταθμό «Σύνταγμα»- άνοιξαν περίπου στις 21.00.

Ένταση επικράτησε-μετά το τέλος της πορείας- στα Εξάρχεια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και νεαρών. Η ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Εξαρχείων και συγκεκριμένα στις οδούς Σουλτάνη και Τζωρτζ, ενώ ηρεμία επικρατεί στο Πολυτεχνείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχώρηση Δένδια

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποχώρησε και άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση της πορείας.

Για το περιστατικό της παρεμπόδισης συνέχισης της πορείας, η αστυνομία αναφέρει ότι λόγω του γεγονότος ότι μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είχαν υποβάλει χθες σχετική αίτηση πορείας μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν έτοιμες επιχειρησιακά για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ένταση μόνο για τον όγκο των εν λόγω διαδηλωτών.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, απέστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ, όπερ και εγένετο, μετά από διαπραγματεύσεις αστυνομίας-διαδηλωτών επί 40 και πλέον λεπτά.

Tο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέρασε, τελικά, από το ύψος του κτηρίου της ισραηλινής πρεσβείας και εν συνεχεία έκανε αναστροφή επί της Λ. Κηφισίας και βρέθηκε στον παράδρομο. Αργότερα, στο ύψος της Πανόρμου τα μέλη του ΚΚΕ παρέδωσαν της σημαίες τους και από τις 20.50 ξεκίνησαν να αποχωρούν.


(Η γ.γ. του ΚΚΕ)

Με το διαχρονικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» οι πολίτες πορεύονται στους δρόμους τιμώντας τη μνήμη των νεκρών.


(Η πορεία μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία)


(Χιλιάδες διαδηλωτές)


(Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ)

Kαρέ-καρέ οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Με χαμηλή συμμετοχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι η πορεία των πολιτών από το Πολυτεχνείο, για την 39η επέτειο της εξέγερσης, ωστόσο στη συνέχεια τα μπλοκ οργανώθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Ο βασικός όγκος της πορείας έφθασε έξω από το κτήριο της αμερικανικής διπλωματικής υπηρεσίας λίγα λεπτά πριν τις 18.00.


(Η Αλέκα Παπαρήγα συμμετέχει στην πορεία)

Στο μεταξύ, περίπου στις 18.30 πέρασε μπροστά από την πρεσβεία το όχημα της «Σπίθας», το μοναδικό όχημα που επετράπη να συμμετάσχει στην πορεία.

Οι νεαροί που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου πορεύθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και, όταν έφθασαν στο σημείο, έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου.

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Η "Σπίθα" στο ΣύνταγμαΣτην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν περί τα 500 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στις 14.45 ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 8.000-10.000 διαδηλωτές συνολικά, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο όγκος τους ξεπέρασε τις 15.000.

Συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι τροϊκανοί» ακούγονταν από διάφορα μπλοκ. Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΛΜΕ, o Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, το ΚΚΕ, μπλοκ άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων κ.λπ..

Συνολικά έχουν γίνει 48 προσαγωγές από διάφορα μπλοκ, για προληπτικούς λόγους.


(«Όχι στο 4ο Ράιχ» αναγράφει το πανό των διαδηλωτών)

Κλειστοί οι κεντρικοί δρόμοι

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού.

Όπως εξήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, το μέτρο ελήφθη για την προστασία του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου.


(Η πορεία έφθασε στο Σύνταγμα)


(Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου με πανό μπροστά από τη «Μεγάλη Βρετανία»)

Μπλοκ διαδηλωτών αναπτύσσονταν συνέχεια στο σημείο και πορεύονται προς το Σύνταγμα με τελικό προορισμό την αμερικανική πρεσβεία.

Εν τω μεταξύ, από τις 12.00 έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι, ενώ οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Άμυνα παρέμειναν κλειστοί από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 21.00 οπότε και η αστυνομία άναψε το «πράσινο φως» και δόθηκαν ξανά προς χρήση στο κοινό. Από τις 21.00 κι έπειτα κλειστός παρέμενε μόνο ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα».


(Kλειστή η Λ. Αμαλίας)


(Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν τη Λ. Αμαλίας)

Το ίδιο συμβαίνει και με τις στάσεις του Τραμ σε Σύνταγμα και Ζάππειο που έκλεισαν από τις 14.00 μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η ΣΤΑΣΥ, η σύνδεση μεταξύ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα γίνεται με λεωφορειακή γραμμή από τους σταθμούς Κεραμεικός (της γραμμής 3) και Σταθμός Λαρίσης (της γραμμής 2).


(«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας)


(Ο γνωστός «Μητσάρας» βγήκε στο Σύνταγμα κρατώντας πανό)

Ρεπόρτερ της zougla.gr βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και σας αναμεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις μέσω της Τηλεόρασης της Ζούγκλας.

Στο μεταξύ, ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.


(Iσχυρά μέτρα στο κέντρο)


(Ξεκίνησε η πορεία)


(Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό)

Oι εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα

Με παράλληλες εκδηλώσεις από μαθητικές, φοιτητικές, εργατικές και πολιτικές οργανώσεις εορτάζεται η 39η επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν το πρωί στην Πολυτεχνική Σχολή και κατέθεσαν στεφάνια ως φόρο τιμής σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους πιστεύοντας σε αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη, και αγωνίστηκαν για αυτά.

Το απόγευμα, συμμετέχοντες στην πορεία έσπασαν την κάμερα που ήταν τοποθετημένη έξω από την τράπεζα Πειραιώς επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Το ΚΚΕ περικύκλωσε το αμερικάνικο προξενείο στο πλαίσιο της πορείας για τη 17η Νοέμβρη και φώναζε αντιαμερικάνικα συνθήματα.


Μικροένταση στη Λέσβο

Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, παρουσία επισήμων, φορέων του νησιού της Λέσβου αλλά και πλήθους κόσμου.

Στην τελετή παραβρέθηκε και η αδελφή του Μ. Μυρογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ήταν ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι, στις 18/11/1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του στρατού. Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ (Γ΄ Σεπτεμβρίου) σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

Ένταση προκλήθηκε όταν φοιτητές από τις κυβερνητικές παρατάξεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), στην προσπάθειά τους να καταθέσουν στεφάνι, εμποδίστηκαν από φοιτητές αριστερών παρατάξεων, στήνοντας τείχος μπροστά τους. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ έδωσε τελικά το στεφάνι στην αδελφή του Μυρογιάννη, αντί να το καταθέσει στην προτομή.


Πάτρα

Ολοκληρώθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στην Πάτρα η πορεία των 200 μαθητών που δηλώνουν «Ανυπάκουοι». Σύνθημά τους, «Ο Φασισμός δεν πεθαίνει, τσακίστε τον». Η πορεία ξεκίνησε από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, όπου και επέστρεψε για να ολοκληρωθεί.

Το απόγευμα πραγματοποιούνται δύο προγραμματισμένες πορείες. Η πρώτη από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και τους φοιτητικούς συλλόγους, η οποία ξεκίνησε από το παράρτημα του πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Γεωργίου.

Επεισόδια σημειώνονται αυτήν την ώρα (19.10) στο κέντρο της Πάτρας. Μερίδα διαδηλωτών πετούν πέτρες και ξύλα σε τραπεζικά υποκαταστήματα και σπάνε υαλοπίνακες. Η πορεία και κατευθύνεται στο μνημείο Τεμπονέρα, προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε στις σχολικές καταλήψεις του 1991. Από την ουρά της πορείας, άτομα άρπαζαν τραπεζοκαθίσματα και τα εκσφενδόνιζαν.


Οι πορείες θα περάσουν και από το Μνημείο Τεμπονέρα, το οποίο βεβήλωσαν άγνωστοι την Παρασκευή.

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίοι κινδυνεύουν με απολύσεις και συνεχίζουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Κρήτη

Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι εορτάστηκε με τιμή η 39η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου και κατέθεσαν στεφάνι ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Σγουρός Μιχάλης, εκπρόσωποι μαθητών λυκείου, γυμνασίων, επαγγελματικών λυκείων, Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σπουδαστών της ΑΣΤΕ και του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, πολιτικών νεολαίων καθώς και άλλων κοινωνικών φορέων της πόλης.

Ολοκληρώθηκαν επίσης με επιτυχία οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις όλων των σχολείων της πόλης καθώς και των δημοτικών διαμερισμάτων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν στο ΡΕΞ ειδικά αφιερώματα για το Πολυτεχνείο από μαθητές γυμνασίου και λυκείων του  Αγίου Νικολάου.

«Το μήνυμα της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό και ξεπερνά τις δεκαετίες. Αποτελεί ένα κοινωνικό αίτημα και μια συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα όσων ζήσαμε τα γεγονότα και νομίζω ότι κάθε εποχή δίνει το δικό της αίτημα.

Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ακόμα να ζητεί κοινωνική δικαιοσύνη, να ζητεί εθνική κυριαρχία, να ζητεί δικαιώματα για τον λαό και δικαιώματα για τους πολίτες. Επίσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτά άλλες διαστάσεις σήμερα και απαιτεί περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία σε μια εποχή όπου ο κόσμος ταλανίζεται από την κρίση και από τα μνημόνια. Καλό θα είναι, λοιπόν, όλοι οι πολίτες να βοηθήσουμε, να συμμετέχουμε και να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να οδηγηθούμε σε μια νέα αναγέννηση του ελληνικού λαού και της Ελλάδας μας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Εκδηλώσεις και από το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Ξάνθη

Με τα συνθήματα κατά του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να κυριαρχούν πραγματοποιήθηκε η ορεία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη της Ξάνθης.

Φοιτητές και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τον χώρο των Πανεπιστημίων κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης. Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των διαδηλωτών που κινήθηκαν στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν, κατά τη διάρκεια της πορείας τους μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σταμάτησαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής της Ξάνθης φωνάζοντας συνθήματα. Στα γραφεία του κόμματος τα φώτα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε κανένα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και κατέληξαν και πάλι έξω από τον χώρο των Πανεπιστημίων όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία.


Κρατώντας πανό κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της βίας, μαθητές από διάφορα λύκεια της Ξάνθης διαμαρτυρήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αφορμή την επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι μαθητές, οι οποίοι κρατούσαν τα αυτοσχέδια πανό, είχαν σχεδιάσει πάνω στο σώμα τους διάφορους μώλωπες, παριστάνοντας τα θύματα ξυλοδαρμού. Αφορμή για τη διαμαρτυρία τους στάθηκε μια ταινία που είχαν παρακολουθήσει και στην οποία γινόταν εκτενής αναφορά στον γερμανικό ναζισμό.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας είχε τοποθετηθεί και ένα μικρό cd-player, το οποίο έπαιζε αντιφασιστικούς ήχους, διανθίζοντας μουσικά τη διαμαρτυρία των μαθητών.

Κομοτηνή

Τα 39 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τίμησαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, που συμμετείχαν στην καθιερωμένη πορεία της επετείου στην Κομοτηνή, με το ΚΚΕ να πραγματοποιεί ξεχωριστή πορεία.

Με πανό και συνθήματα οι φοιτητές αριστερών παρατάξεων καταδίκασαν την κυβέρνηση του μνημονίου. Η πορεία είχε τελικό προορισμό το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου θεσμικοί φορείς και φοιτητικές παρατάξεις, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια, εκτός από την φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία μόλις ο εκπρόσωπος της κατέθεσε το στεφάνι, αποδοκιμάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων. Σημειώνεται ότι μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, απώθησαν τους φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τον χώρο, ισχυριζόμενοι «πως σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν μπορούν να παραβρίσκονται οι νοσταλγοί του Παπαδόπουλου κι αυτοί που διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν νεκροί στο Πολυτεχνείο».

Μετά το επεισόδιο, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, εξέφρασε την επιθυμία του, τέτοιου είδους εκδηλώσεις να «γίνονται σε ειρηνική ατμόσφαιρα και να μην δημιουργούνται πολώσεις», ενώ αναφερόμενος στην επέτειο τόνισε πως «συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά της σύγχρονης χούντας».


Βόλος

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην οδό Ιάσονος, με ομάδα διαδηλωτών, η οποία αποκόπηκε από το κύριο σώμα της μίας εκ των τριών πορείων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, να σπάει μάρμαρα έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου.

Τα συνθήματά τους είναι κυρίως αντιφασιστικά.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου,Άννα Μορφούλη, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μαριάννα Μαρμαρά
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Λάμπρος Παναγιώτου, Πέτρος Σιδερέας, Χρήστος Μαζάνης

Πηγή φωτό και βίντεο για περιφέρεια: cretalive.gr/ thrakitoday.com/ thebest.gr/ lesvospost.com/ e-volos.gr/ patrastimes.gr/ piazzadelpopolo.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 – 2012, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Πορεύονται με την αιματοβαμμένη σημαία, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Κατάθεση στεφάνων από τη «Σπίθα», Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Εορτασμός για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης