Απαράδεκτη θεωρεί τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 60% των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Euroskopia που δημοσιεύθηκε από το Politico.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία) και από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το 34% των Ελλήνων θεωρεί ότι η επίθεση της Ρωσίας «είναι απαράδεκτη αλλά κατανοητή», και το 53% εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος και μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα μας από την εξελισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το 39% των Ελλήνων λέει ξεκάθαρα «όχι» στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά «ναι» σε ποσοστό 63% στη δημιουργία ευρωστρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση:

Ελλάδα: 60%

Ιταλία: 71%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γαλλία: 78%

Γερμανία: 82%

Ισπανία: 86%

Ολλανδία: 88%

Ποσοστό που θεωρεί ότι η επίθεση είναι «απαράδεκτη αλλά κατανοητή»:

Ελλάδα: 34%

Ιταλία: 19%

Γαλλία: 13%

Γερμανία: 11%

Ισπανία: 10%

Ολλανδία: 9%

Αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κίνδυνο για άλλες χώρες;

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις έξι χώρες είπε ότι ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα τους όταν ρωτήθηκαν «Πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;».

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί πως κινδυνεύει από τη ρωσική επίθεση:

Ιταλία: Το 9% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 54% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 12% δεν γνωρίζει, το 21% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ολλανδία: Το 8% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 52% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 3% δεν γνωρίζει, το 32% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γαλλία: Το 14% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 45% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 7% δεν γνωρίζει, το 30% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ισπανία: Το 11% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 47% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 6% δεν γνωρίζει, το 33% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 3% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ελλάδα: Το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 40% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 1% δεν γνωρίζει, το 38% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 8% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γερμανία: Το 12% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 41% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 8% δεν γνωρίζει, το 34% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Τι απαντούν για τον ευρωστρατό

Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε, επίσης, ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και στην Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά μεγαλύτερη διαφωνία στη Γερμανία και στην Ιταλία, με 36% και 35%, αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης