Συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής σε προάστιο της Αττικής από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 47χρονος άνδρας, υπήκοος Ουκρανίας, με την κατηγορία ότι κατείχε και διέθετε προς πώληση πάνω από δύο εκατομμύρια εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου / e-mails) σε ψηφιακά αρχεία.

Όπως προέκυψε, ο δράστης κατείχε και διέθετε τα αρχεία αυτά χωρίς να έχει υποβάλει την προβλεπόμενη γνωστοποίηση στην αρμόδια αρχή, ως όφειλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα του, τα οποία προέτρεπαν στην αγορά υπηρεσίας μαζικής αποστολής διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναντι αμοιβής.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, διενεργήθηκε μεθοδική ψηφιακή έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ταυτοποιήθηκε ο 47χρονος ως ο αποστολέας των επίμαχων μηνυμάτων.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε κατάστημα που διατηρεί ο δράστης στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι χωρητικότητας 250, 300, 1000, 15.000 και 1.500 GB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος του, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης