ΠΟΜΙΔΑ: Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Επιστολή-«κόλαφο» κατά της αύξησης του ΕΝΦΙΑ απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον αριθμό καταβολής του φόρου στα ακίνητα.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως το παράλογο και δημευτικό δημοσιονομικό ζητούμενο είναι εκείνο των περίπου τεσσάρων δις που αναμένεται να βεβαιωθούν σε λίγο σε βάρος των ιδιοκτητών κάθε είδους ακινήτων της χώρας.

Παράλληλα, το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως η κατάσταση με τον ΕΝΦΙΑ συνεχώς χειροτερεύει, διότι τόσο η πρόσφατη «παρέμβαση» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όσο και η εξίσωσή τους έως τα τέλη του 2016 με τις εμπορικές τιμές χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη μείωση, αλλά ως πρόφαση για την τερατώδη επαύξηση του βάρους όλων των φορολογουμένων που έχουν ήδη βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από τον κ. Αλεξιάδη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και όχι αύξησή τους, και ειδικά τώρα, μετά την πρόσφατη μείωση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Με αφορμή τις δηλώσεις σας περί των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, θα θέλαμε να ακουστεί και η άποψη των ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, ότι αυτοί που τους έχουν επιβάλει μια τόσο βαριά φορολογία, έχουν την ελάχιστη υποχρέωση τουλάχιστον να τους γνωρίζουν έγκαιρα τι φόρο θα πληρώσουν, και σε πόσες δόσεις.

Ο λόγος για τον οποίο η ΠΟΜΙΔΑ δεν ενεπλάκη στην όλως αποπροσανατολιστική συζήτηση περί του πόσες πρέπει να είναι οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ 2016, δεν είναι μόνον γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ η ΠΟΜΙΔΑ να έχει την ανυπομονησία του αρνιού περί του πότε θα έρθει το Πάσχα.

Είναι κυρίως διότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ, και το παράλογο και δημευτικό δημοσιονομικό ζητούμενό του των περίπου τεσσάρων δις που αναμένεται να βεβαιωθούν σε λίγο σε βάρος των ιδιοκτητών κάθε είδους ακινήτων της χώρας μας.

Είναι ο ΕΝΦΙΑ το πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει, διότι τόσο η πρόσφατη «παρέμβαση» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όσο και η προετοιμαζόμενη μέχρι τέλους του 2016 «εξίσωσή» τους με τις «εμπορικές» (?), χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη μείωση, αλλά ως πρόφαση για την τερατώδη επαύξηση του βάρους όλων των φορολογουμένων που έχουν ήδη βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις. Μια πρακτική που αποτέλεσμα, αλλά και στόχο φοβούμαστε, έχει τη φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και γενικά όσων η περιουσία τους είναι απρόσοδη ή υπερβαίνει κάποιο ποσό αντικειμενικών αξιών χωρίς αυτό να έχει πραγματικό αντίκρισμα στην σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων…

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κε Υπουργέ, το πώς θα μειώσουμε το
βάρος του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους φορολογούμενους, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, και όχι πόσες θα είναι οι δόσεις του. Άλλωστε αν συνεχίσουμε έτσι, αν μάλιστα μετατρέψετε, όπως σχεδιάζεται, τον ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ με συντελεστές που θα φτάνουν και το 5% (αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός), δεν θα έχει καμιά σημασία πόσες θα είναι οι δόσεις, αφού κανείς δεν θα μπορεί να τις πληρώσει...

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ:

Ο Πρόεδρος, Στράτος Παραδιάς, Δικηγόρος Α.Π.
Ο Αντιπρόεδρος, Καθ. Διονύσιος Χιόνης
Η Γεν. Γραμματεύς, Αιμιλία Βαδόκα, Αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016, 12:45