«Πονοκέφαλος» οι επιδρομές αγριογούρουνων στην Τρίπολη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 12:44
«Πονοκέφαλος» οι επιδρομές αγριογούρουνων στην Τρίπολη
Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη νότια περιφέρεια του Δήμου Τρίπολης και ειδικότερα στα χωριά του Βαλτετσίου και την ευρύτερη περιοχή από τα αγριογούρουνα που κάνουν καταστροφικές επιδρομές σε καλλιέργειες.

Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, γιατί έχασαν το πυκνό δάσος, από το οποίο είχαν τροφή και φώλιαζαν κι έγινε ακόμα πιο έντονο μετά τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ζώων, διότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί και ο αριθμός των κυνηγών που ταξίδευαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν ακόμα κι από τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες κυμαίνονται από 30% ως 50% της παραγωγής, σε σιτηρά, καστανοκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά φυτά.

Οι αγρότες ζητούν να ληφθούν μέτρα τόσο για την προστασία της παραγωγής τους όσο και για τα αγριογούρουνα που στην ανάγκη τους για τροφή προκαλούν ζημιές.

Μία από τις προτάσεις που καταθέτουν οι αγρότες είναι η δημιουργία ειδικής ελεγχόμενης ζώνης για κυνήγι αγριογούρουνου και εκπαίδευσης σκύλων, που θα φέρει ισοδύναμα έσοδα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 13:33