Hμέρα μνήμης αποτελεί για τους Ποντίους η Κυριακή του Θωμά. Το έθιμο περιλαμβάνει και βόλτα σε τάφους συγγενών, φίλων ή και αγνώστων, με κοινό σκοπό να τιμήσουν τους νεκρούς που χάθηκαν. Πλησιάζοντας στον τάφο πρέπει να δεχτείς το ποτό που σου προσφέρουν, βότκα ή κρασί.

Κάθε πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα όλοι συγκεντρώνονται σε διάφορα νεκροταφεία της χώρας για να τιμήσουν, να θυμηθούν τους νεκρούς τους και να γιορτάσουν μαζί τους την Ανάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, καθώς δεν περιλαμβάνει καθόλου θρήνο, αλλά ευφορία και ευχάριστη διάθεση. Έχει ρίζες που φτάνουν αρκετά βαθιά. Το συναντούμε σε αττική λευκή λήκυθο, που χρονολογείται περίπου στο 440 π.Χ. Εκεί απεικονίζεται μια επίσκεψη σε τάφο (μια γυναίκα καταθέτει στον τάφο νεαρού άνδρα κάνιστρο με προσφορές), μια σκηνή ιδιαίτερα συνηθισμένη σε λευκές ληκύθους, οι οποίες εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην ταφική διαδικασία.

Από πολύ νωρίς το πρωί οι τάφοι μετατρέπονται σε τραπέζια, οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στρώνουν τραπεζομάντιλα και ακουμπούν στους τάφους φαγητά και ποτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης