Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Μία πολύ περίεργη υπόθεση έφτασε στα γραφεία της «Ζούγκλας» όταν μια γυναίκα ήρθε σε επαφή μαζί μας καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη διαδικασία εμβολιασμού της κατά του Covid-19. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Μαργαρίτα είναι 64 ετών. Όταν έκλεισε το ραντεβού για τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού (23 Μαρτίου), η μόνη διαθέσιμη επιλογή της ήταν να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η πρώτη δόση χορηγήθηκε στην κυρία Μαργαρίτα στις 6 Απριλίου. Είκοσι έξι μέρες μετά το εμβόλιο και για διάστημα δέκα ημερών, η συμπολίτης μας, μας αναφέρει πως είχε θολή όραση. 

Άμεσα επισκέφθηκε οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος της είπε πως το πρόβλημα ίσως είναι νευρολογικής φύσης κι έτσι την παρέπεμψε σε νευρολόγο. Ο νευρολόγος τη συμβούλευσε να κάνει εξετάσεις θρομβοφιλίας, μήπως τυχόν η θολούρα στο μάτι της οφειλόταν σε θρομβομφιλικό επεισόδιο για το οποίο υπεύθυνο θα μπορούσε να είναι το εμβόλιο. Αυτές οι εξετάσεις δεν έγιναν, καθώς η κυρία Μαργαρίτα είναι κάτοικος Βελεστίνου. Πρόκειται για μία σειρά από αιματολογικά τεστ τα οποία δεν υποστηρίζονται από τα τοπικά εργαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμπολίτης μας θορυβημένη, ίσως και έντρομη, από τη θολούρα στο μάτι και μη γνωρίζοντας αν αυτή οφειλόταν στο εμβόλιο, ακύρωσε το ραντεβού που είχε στις 24 Ιουνίου για να κάνει τη δεύτερη δόση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αλγόριθμος του ηλεκτρονικού συστήματος με το οποίο κλείνονται τα ραντεβού, να την “τιμωρήσει” και να μην της επιτρέψει για ένα χρονικό διάστημα να εισέλθει εκ νέου στην πλατφόρμα για να αιτηθεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η κυρία Μαργαρίτα ήθελε να προχωρήσει στη δεύτερη δόση, όχι όμως με το σκεύασμα της AstraZeneca, αλλά με ένα από τα εμβόλια που έχουν τεχνολογία mRNA. 

Το σύστημα δεν της επέτρεπε να επιλέξει εμβόλιο, γεγονός που της προκαλούσε ανησυχία για το ποια θα είναι η εξέλιξη στην υπόθεσή της. Ρωτούσε από δω, ρωτούσε από εκεί, μα απάντηση δεν είχε.

Με το ΑΜΚΑ της κατορθώσαμε να ανακαλύψουμε το ιστορικό της υπόθεσης μέσω της πλατφόρμας και της εξηγήσαμε βήμα βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει. 

Η κυρία Μαργαρίτα με τη βοήθεια του φαρμακοποιού της γειτονιάς της θα εντοπίσει τα πλησιέστερα για αυτήν κέντρα εμβολιασμού τα οποία διαθέτουν εμβόλια mRNA. Στη συνέχεια θα πρέπει να προμηθευτεί ένα απλό έγγραφο απο το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης της το οποίο θα πιστοποιεί ότι υπήρξε ενδεχομένως θρομβοφιλικό επεισόδιο μετά την πρώτη δόση. Το δημόσιο νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και βάσει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων και του ΕΟΦ να της παράσχει έγγραφο το οποίο θα την απαλλάσσει από τη δεύτερη δόση του σκευάσματος AstraZeneca και θα της δíνει τη δυνατότητα να επιλέξει με ποιο εμβόλιο θα κάνει τη δεύτερη δόση. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης