Πώς να νοικιάσετε το διαμέρισμά σας σε πρόσφυγες - Οδηγίες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, 09:42
Πώς να νοικιάσετε το διαμέρισμά σας σε πρόσφυγες - Οδηγίες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης διαμερισμάτων, από 60 τ.μ. και άνω, ώστε να αξιοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, οικογενειών και ατόμων που έχουν ζητήσει άσυλο και με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα λαμβάνουν ως μηνιαίο ενοίκιο έως και 400 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, την κατάσταση και τον σταθερό εξοπλισμό καθ' όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ποσού για επισκευές που θα απαιτηθούν, ενώ προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες στο τέλος του προγράμματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την πρόσληψη ατόμων που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

Επιπλέον, θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο και θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία. Την τήρηση αυτών των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της συντονιστικής ομάδας που θα οριστεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και όσοι επιμένουν να μη συμμορφώνονται θα υποχρεώνονται να αποχωρούν.

Τα συμβόλαια που θα συνταχθούν σε πρώτο στάδιο θα είναι εξάμηνης διάρκειας, ωστόσο προβλέπεται ανανέωσή τους για τουλάχιστον ένα έτος με την προϋπόθεση συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Το μίσθωμα θα προπληρώνεται ανά τρίμηνο, μέχρι τις 31/12/2016, ενώ σε περίπτωση παράτασης του προγράμματος κατά το 2017 η πρώτη προπληρωμή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες που πρόκειται να φιλοξενηθούν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οικογένειες με παιδιά, που έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχουν περάσει ιατρικό έλεγχο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Πληροφορίες για εκδήλωση ενδιαφέροντος στα τηλέφωνα:

2313 317101, 2313 317254 (Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας)
2310 509011-012-013 (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων)

ΠΗΓΗ: seleo.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, 10:26