ΠΟΣΔΕΠ: Κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων πανεπιστημίων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 19:58
ΠΟΣΔΕΠ: Κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων πανεπιστημίων
Για τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων πανεπιστημίων από την ασκούμενη πολιτική των τελευταίων ετών προειδοποιεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Ευσταθόπουλος όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, μεταφέρει τη μεγάλη αγανάκτηση των πανεπιστημιακών για την επίθεση που, όπως χαρακτηριστικά λέει, έχει εξαπολυθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εναντίον των ελληνικών Πανεπιστημίων από τους δύο προηγούμενους υπουργούς Παιδείας και η οποία, όπως τονίζει, συνεχίζεται και από τον σημερινό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποδυνάμωση των οκτώ μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας μέσω των επικείμενων απολύσεων του 40% του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού τους, είναι καθοριστική για την υποβάθμιση της λειτουργίας τους.

Όσον αφορά στην πολιτική του υπουργείου σε σχέση με τις μετεγγραφές των φοιτητών, σημειώνει πως επιδεινώνει την κατάσταση στα ΑΕΙ.

Επισημαίνει δε πως με την πολιτική που ακολουθείται, τα περιφερειακά και τα μικρότερα Πανεπιστήμια οδηγούνται σε πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση ενώ τα κεντρικά και μεγαλύτερα Ιδρύματα επιβαρύνονται περισσότερο.

«Φαίνεται επιπλέον ότι το υπουργείο δεν έχει σχέδιο για το χάρτη της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, αφού από τη μία πλευρά μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια κι από την άλλη ανακοινώνει την ίδρυση νέων τμημάτων (σήμερα – Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων, πριν 1,5 χρόνο – τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία) χωρίς επαγγελματική προοπτική».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρεται και στην προαναγγελία για νέα μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά 29% και όπως τονίζει με αυτή τη νέα μείωση, η συνολική περικοπή της χρηματοδότησης φτάνει το 80% στα κεντρικά πανεπιστήμια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ευσταθόπουλος υπογραμμίζει ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 20:01