Αντίστροφα μετράει η κοινωνία για την «απελευθέρωση» από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ενόψει καλοκαιριού.

Πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού -τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου- όσο και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με τους πολίτες να «κινούνται» χωρίς περιορισμούς σε εστίαση, λιανεμπόριο, αλλά και σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα -που όμως μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή-, οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση από τη Δευτέρα 2 Μαϊου, ενώ καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις, προβλέπεται να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό, όπου και θα καταργηθούν οριστικά στις 31 Αυγούστου. Βέβαια για την περίπτωση της οριστικής κατάργησης θα προηγθεί αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που φέρεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα γίνει προαιρετική από τις 2 Μαΐου και έπειτα, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Βέβαια δεν θα ισχύει το ίδιο για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου εκεί η υποχρεωτικότητα μάσκας θα παραμείνει.

Όσον αφορά εστίαση και κομμωτήρια, εκεί όπου υπάρχει μαζική προσέλευση πολιτών, οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται έως το τέλος Μαΐου να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Δεν έχουν δοθεί ακόμα διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ, οπου προς το παρόν δεν δίνεται άρση της υποχρεώτητας της μάσκας προστασίας, κάτι που θα ξεκαθαριστεί όταν παρθεί απόφαση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τους πελάτες.

Η κατάργηση των παραπάνω μέτρων θα εξαρτηθεί φυσικά από την πορεία της πανδημίας και από την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Ωστόσο αρκετοί καθηγητές από την επιτροπή λοιμωξιολόγον διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά τις μάσκες προστασίας.

Όλα αυτά τα μέτρα είναι πιθανότερο πως θα ισχύσουν από τις 2 Μαΐου και έπειτα, δηλαδή μετά τους εορτασμούς του Πάσχα, με τους πιο αισιόδοξους βέβαια να πιστεύουν ότι ίσως ισχύσουν και από την Μεγάλη Δευτέρα, κάτι που φαντάζει αδύνατο μέχρι στιγμής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης