Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στα κατά καιρούς δημοσιεύματα που θέλουν τους συμβεβλημένους γιατρούς του οργανισμού να ζητούν από τους ασφαλισμένους χρηματικά ποσά για την παροχή των υπηρεσιών τους, διευκρινίζει ότι η ιατρική επίσκεψη στους εν λόγω γιατρούς δεν απαιτεί καμιά απολύτως πληρωμή.

Όπως ξεκαθαρίζει, χρηματικό αντίτιμο καταβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις όπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• υπάρχουν ιατρικές πράξεις και, άρα, νόμιμη συμμετοχή 15% από τη μεριά του ασφαλισμένου

• η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί για αυτό ο ασφαλισμένος

• ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και, άρα, ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή για αυτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό με το οποίο νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή, αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, εκτός από τους συμβεβλημένους, όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από τον οργανισμό και, συνεπώς, τη δυνατότητα να χορηγούν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι συγκεκριμένοι γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμία σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης