Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 18:26
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Στη δίνη του κύματος της κακοκαιρίας «Ariel» έχει μπει από το πρωί η χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις ισχυρές βροχές, τα χιόνια στα ορεινά και τις έντονες καταιγίδες.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και θυελλώδεις νοτιάδες.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (1η Δεκεμβρίου).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30 Νοεμβρίου) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (1η Δεκεμβρίου).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (1η Δεκεμβρίου) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε ΕΔΩ με ένα κλικ που βρέχει τώρα

Μήνυμα από το 112 έλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή ενότητα της Πιερίας.

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών για πολύ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Νωρίτερα, την ίδια προειδοποίηση από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία «Ariel». 

Στο μήνυμα αναγραφόταν ότι οι καταιγίδες θα διαρκέσουν έως το βράδυ και ζητούταν από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. 

Live η εξέλιξη του καιρού:

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές για το κύμα κακοκαιρίας «Ariel». Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «Ariel», καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε τις οδηγίες αυτοπροστασίας στους συνδέσμους:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 18:26