Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς κλήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέοντας, ενώ αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες.

Το γεγονός αυτό, δημιούργησε υποψίες για το ενδχεχόμενο η πυρκαγιά στη Μόρια να ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Ακριβώς πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο κινείται η έρευνα της ΕΥΠ για την αποκάλυψη των εμπρηστών της δομής φιλοξενίας προσφύγων. Πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, βάζουν στο μικροσκόπιο της έρευνας μια ομάδα νεαρών Αφγανών που ενδέχεται να υποκίνησαν τους μετανάστες της δομής να προκαλέσουν επεισόδια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και ένα έγγραφο κείμενο που διακινήθηκε μεταξύ των μεταναστών της Μόριας μέσω των sosial media και τους καλούσε σε μαζική αντίδραση. Οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούσαν ότι η καραντίνα για τα 35 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δομή, θα ήταν η αρχή για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, από όπου οι μετανάστες θα οδηγούνταν πίσω στις πατρίδες τους.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα εντάσσεται και σημερινή δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ για τις ενδείξεις της φωτιάς στη Μόρια. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έβαλαν τη φωτιά μετανάστες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό».

Πάντως, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, εκτός από το κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στη Λέσβο μετέβησαν χθες στελέχη της Αντιτρομοκρατικής καθώς και 8 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με αποστολή να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ταυτοποιήσουν τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης