Το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» του Ελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για μία από τις υποθέσεις που κατηγορείται, άναψε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή ωστόσο παραμένει, όπως φαίνεται, ανεφάρμοστη καθώς ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ κρατείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών από τον περασμένο Απρίλιο με βάση τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης για ισάριθμες δικογραφίες που εκκρεμούν σε βάρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, αν και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτησή του και διέταξε την αποφυλάκισή του με βραχιολάκι και τον κατ’ οίκον περιορισμό του, με δικαίωμα μετάβασης του μόνο στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία, αυτό δεν μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να γίνει.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι, έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε τρεις κρατουμένους, παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τύχει της αποδοχής όσων έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Το μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 10 μήνες με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, συνεχίζει τα …δειλά βήματα του καθώς μόλις τέσσερις κρατούμενοι έχουν ανταποκριθεί στη νομοθετική αυτή κίνηση του Yπουργείου Δικαιοσύνης. H συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων παραμένει επιφυλακτική ή και αδιάφορη στο μέτρο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή περίπου 50 βραχιολάκια να παραμένουν αδιάθετα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται μάλιστα για πληρωμένα βραχιολάκια, καθώς κοστίζουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης περίπου 20.000 ευρώ το μήνα, μιας και αυτή ήταν η αρχική συμφωνία που συνήφθη με την εταιρία φύλαξης.

Ανάμεσα πάντως σ’ αυτούς που έσπευσαν από τους πρώτους να τα χρησιμοποιήσουν για να αποφυλακιστούν ήταν ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών Θωμάς Λιακουνάκος.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης