«Ο Πρύτανης δεν διοικεί με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων, πέραν των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία περιπτώσεων», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας σε σημερινή ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ, με αφορμή τις αντιδράσεις για την αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου σε επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ο κ. Μήτκας επισημαίνει ότι ο πρύτανης «οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει ο κ Μήτκας στην αρχή της θητείας του το φθινόπωρο του 2014 υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, για την ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή. «Οι κατηγορίες ήταν ιδιαίτερα έντονες από μεγάλες ομάδες πληθυσμού, κυρίως εξωπανεπιστημιακές αλλά κι από πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατηγορίες κι απειλές κάθε είδους έφταναν στο γραφείο μου. Επρόκειτο όμως για πρόταση και απόφαση της Σχολής, δηλαδή συλλογικού οργάνου, που το Ίδρυμα και ο Πρύτανης όφειλαν να σεβαστούν και να διεκπεραιώσουν», συμπληρώνει.

«Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι υποστηρικτές εκείνης της διαδικασίας, του σεβασμού δηλαδή της αυτοτέλειας ενός Τμήματος και μιας Σχολής και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, έγιναν σήμερα κατήγοροι και ζητούν την κατάλυσή της», τονίζει.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2017, η απόφαση της Κοσμητείας για απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στον Μητροπολίτη ανακοινώθηκε απλά στη Σύγκλητο, δεν υπήρχε υποχρέωση έγκρισής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για την αποσαφήνιση της διαδικασίας και τον προσδιορισμό των απαραίτητων κριτηρίων για την απονομή του εν λόγω τίτλου, και μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού, ελήφθη με μέριμνα και πρωτοβουλία της παρούσας Πρυτανείας σχετική απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2018. Σημειώνεται ότι πλέον απαιτείται η έγκριση των 2/3 του συνόλου των μελών της.

Τα διαδικαστικά (όπως ο χώρος διεξαγωγής, λόγω βεβαρημένης υγείας του τιμωμένου) όλων των τελετών αναγόρευσης είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Τμημάτων, με την υποχρέωση παρουσίας του Πρύτανη», υπογραμμίζει.

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί δύο βασικές αρχές: το αυτοδιοίκητο, μέσα από τον σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την ελεύθερη έκφραση, σεβόμενοι κάθε άποψη. Επιπρόσθετα, ο Πρύτανης οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη. Και αυτό έπραξα και στιος δύο περιπτώσεις», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Μητροπολίτης Άνθιμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης