Πρυτάνεις vs υπουργού Παιδείας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011, 13:44
Πρυτάνεις vs υπουργού Παιδείας
Σκληρή γλώσσα υιοθέτησαν οι πρυτάνεις για τις προωθούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου αναμένεται να παραδώσει στους Πανεπιστημιακούς το τελικό νομοσχέδιο.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων χτες βράδυ στο Βόλο, οι Πανεπιστημιακοί μίλησαν για «εμπάθεια» του υπουργείου «απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα», για «κρυφή ατζέντα», για «ζημίωση» του δημόσιου Πανεπιστημίου, ακόμη και απαξίωση του.

Η Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Διευκρινίζει δε, ότι καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι, λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει καλέσει τους Πανεπιστημιακούς για συζήτηση, καθώς αύριο θα τους δώσει το τελικό νομοσχέδιο. Αύριο όμως συνεδριάζουν στο υπουργείο Παιδείας εκτάκτως και οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ μεθαύριο η υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα, η Σύνοδος πρυτάνεων αποφάσισε ότι : «Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία»:

Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.

Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:

Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.

Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.

Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.

Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε Εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011, 13:48