Αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη βρέθηκε το πρωί ο πρώην Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Κύπρου να κάνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στη χώρα μας, κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της προμήθειας των ΤΟΡ – Μ1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγο οδηγήθηκε στο γραφείο του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει πως είναι αθώος και πως δεν έχει σχέση με όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο Νίκος Ζήγρας, φέρεται να είχε βασικό ρόλο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αφού τον έχει κατονομάσει ως τον άνθρωπο που του έδωσε σε βαλίτσα 80 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία είχαν αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα, και η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Γεωργία Αδειλίνη, στην αγόρευσή της εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ντίνος Μιχαηλίδης αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην «ΑΝΤΕΥ», ρωσική εταιρεία που μας προμήθευσε τα ΤΟΡ – Μ1, και τον επιχειρηματία Αλ Ζαγιάτ Φουάντ, ο οποίος καταζητείται.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα κληθεί επίσης να εξηγήσει και το έμβασμα που βρέθηκε σε λογαριασμό του γιου του, Μιχάλη, από τον καταζητούμενο επιχειρηματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης επέστρεψε στη ΓΑΔΑ, όπου κρατείται μέχρι την απολογία του.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στις οποίες οι δικηγόροι του Δημοσίου μεταξύ άλλων υπαινίχθηκαν την εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση καθώς και την ύπαρξη και άλλων ποσών, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα.

«Υπάρχουν και άλλα ποσά, σπαρμένα σε πολλές γωνιές της Γης… Ποιος έχει αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν μας λέει κανείς και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα;» αναρωτήθηκε η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αργυρία Φανουράκη.

Στην αγόρευσή της, επικαλούμενη μάλιστα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας, τόνισε πως δόθηκαν μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έφθασαν στον πρώην υπουργό ακόμη και σε μαύρες βαλίτσες.

«Τα μετρητά αυτά ήταν το μέσο για την πολυτελή διαβίωση του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Νίκου Ζήγρα αλλά και των οικογενειών τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο δεύτερος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου Διονύσης Κολοβός είπε πως «το 1996 μετά τα Ίμια ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά εξοπλιστικών σε εξωπραγματικό πόσο. Αγοράζαμε όπλα από το ράφι. Καταφέρνουν να φθάσουν στον ΥΕΘΑ, τον πανίσχυρο τότε Άκη Τσοχατζόπουλο». Πρόσθεσε, δε, ότι τότε πίστευαν πως θα παραμείνουν ανεξιχνίαστα όλα αυτά, αλλά «οι επιτήδειοι δεν υπολόγισαν τον νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τους περίμενε στη γωνία». Στη συνέχεια ο κ. Κολοβός χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο στην υπόθεση των υποβρυχίων Γιάννη Μπέλτσιο ως αφανή εταίρο του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τρόπο προώθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στο ΥΕΘΑ. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάτσω να ακούσω τέτοια λόγια. Να προσέχετε τι λέτε.

Πρόεδρος: Θα σημειώνετε χωρίς να διακόπτετε την πολιτική αγωγή.

Η τρίτη συνήγορος του ελληνικού Δημοσίου Ουρανία Μενδρινού κατέρριψε το επιχείρημα της Βίκυς Σταμάτη πως οι δικές της δαπάνες ήταν ίδιες με αυτές… της μέσης Ελληνίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Βίκυ Σταμάτη έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ανάλγητων δημοσιευμάτων και ότι εκείνη έκανε αγορές όπως η μέση Ελληνίδα. Η μέση Ελληνίδα, όμως, δεν κάνει επισκευές 1.300.000 ευρώ σε σπίτι που δεν της ανήκει, ούτε έχει τζιπ 80.000 ευρώ».

Οι αναφορές αυτές συνάντησαν τη νέα αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα, όταν ο λόγος ήρθε στην κόρη του και στη συμπεριφορά του απέναντί της.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο πολιτικής αγωγής, και η Αρετή Τσοχατζοπούλου ήξερε για τα μαύρα χρήματα. Είπε, όμως, ότι η στάση της δείχνει γενναιότητα, «σε αντίθεση με την άθλια στάση του πατέρα της, ο οποίος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καμία πράξη. Βλέπει τον πατέρα της να ικετεύει καθημερινά τους δικαστές για την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη και ούτε μισή φορά να κάνει το ίδιο για το παιδί του, που είναι και η ίδια μητέρα τριών ανήλικων παιδιών».

«Σαν δεν ντρέπεστε» είπε απευθυνόμενος στη δικηγόρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στην αγόρευσή της η συνήγορος του ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε και στον ρόλο του Νίκου Ζήγρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως την «κουρτίνα του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Όπως είπε, ο Νίκος Ζήγρας ήταν «το πρώτο βιολί και το δεξί χέρι του πρώην υπουργού». «Αποδεικνύεται αναντικατάστατος, γιατί, όταν έφυγε, άρχισαν οι βεβιασμένες κινήσεις και όλα πάνε στραβά» συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας πάντως πως βοήθησε το έργο της ανάκρισης.

Διαβάστε επίσης:

«Να εγκλειστεί στη φυλακή δια βίου ο Άκης», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 15:01

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης