Προεδρικόν Διάταγμα περί συναθροίσεων...

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 17:30
Προεδρικόν Διάταγμα περί συναθροίσεων...
Ένα προεδρικό Διάταγμα που θα κληθεί να «ρυθμίσει» το ζήτημα των διαδηλώσεων, υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και στη συνέχεια προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέσω αοριστιών (που μπορούν -κατά το δοκούν- να γίνουν λάστιχο), περί μικρών και μεγάλων συναθροίσεων, πληθυσμιακών παραμέτρων, συντελεστών ...τουριστικού ενδιαφέροντος, εσωκοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κ.λπ, το συγκεκριμένο Διάταγμα, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα διατείνεται πως θέλει να επιλύσει...

Με ένα κύβο του ρούμπικ ανά χείρας θα βρίσκεται λοιπόν από τούδε και στο εξής το Αρχηγείο της Αστυνομίας, περί του αν μια συγκέντρωση 657 ατόμων είναι «μικρή» ή «μεγάλη» ή αν η Ερμού αποτελεί τουριστική περιοχή δεδομένου πως καταλήγει στα κεμπαπ του Μπαϊρακτάρη ή αν διακυβεύεται η ...εμπορική κίνηση των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων καταστημάτων του ερημωμένου κέντρου της Αθήνας...

Παρατίθεται το εν λόγω «διάταγμα»...

Άρθρον 1

 Αρμοδιότητα αστυνομικής αρχής επί δημοσίων συναθροίσεων
Στο άρθρο 131 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58) η παράγραφος 2 αναριθμείται σε 3 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:

Άρθρον 2

α. Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

β. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

γ. Επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».

Παύλος Κιρκασίδης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 17:32