Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι θα εμβολιαστούν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020, 08:55
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι θα εμβολιαστούν

Τη βεβαιότητα ότι οι συνάδελφοί του, γιατροί, θα κάνουν το εμβόλιο δείχνοντας τον δρόμο στους πολίτες, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας σε διαδικτυακή ημερίδα του Συλλόγου για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με αφορμή την άφιξη των πρώτων παρτίδων εμβολίων στην Ελλάδα.

«Από χείλη ειδικών μαθαίνουμε ότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι ο εμβολιασμός, κάτι που από την πρώτη στιγμή είχαμε αναδείξει με τη βοήθεια λοιμωξιολόγων-μελών του ΙΣΘ. Η ανθρωπότητα περίμενε με αγωνία την παρασκευή των εμβολίων, γεγονός στο οποίο ανταποκρίθηκε η επιστημονική κοινότητα πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες εποχές λόγω της τεχνολογίας. Οι ελπίδες λοιπόν εναποτίθενται σήμερα στον εμβολιασμό ώστε να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

«Η evidence based medicine πρέπει να κυριαρχεί στην καθημερινή άσκηση της επιστήμης»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, «η γρήγορη παρασκευή και διάθεση των εμβολίων, η βιοτεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιήθηκε, ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα της αντισωματικής απάντησης του οργανισμού προκάλεσαν συζητήσεις και απορίες» και έκαναν ορισμένους να αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «η evidence based medicine (ιατρική που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία) πρέπει να κυριαρχεί στην καθημερινή άσκηση της επιστήμης».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι συνάδελφοι ύστερα από σχετική ενημέρωση θα κάνουν το εμβόλιο -όποιο κι αν είναι αυτό ύστερα από σχετική πιστοποίησή του από τις αρμόδιες Αρχές- δείχνοντας τον δρόμο στους πολίτες».

Διατύπωσε, τέλος, την ένσταση του ΙΣΘ στα γεωγραφικά κριτήρια της πολιτείας επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός θα έπρεπε να ξεκινήσει από τις περισσότερο δοκιμαζόμενες και πληγείσες περιοχές της χώρας, δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι ο Σύλλογος έχει στείλει εδώ και καιρό το σχετικό αίτημα και εγγράφως στο Υπουργείο Υγείας.

Το σύνολο των ομιλητών στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.600 εγγεγραμμένοι, που έθεσαν ερωτήματα για όλες τις παραμέτρους των εμβολιασμών, παρέθεσαν επιστημονικά στοιχεία βασιζόμενα σε έρευνες και σχετική βιβλιογραφία, επισημαίνοντας ότι οι επιπλοκές είναι «τοπικού χαρακτήρα» και οι όποιες αλλεργικές αντιδράσεις είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες. Όπως υπογράμμισαν, «απέναντι σε σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να αντιπαραβάλουμε τη νόσηση από κορωνοϊό με τις καταστροφικές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει».

«Έχουν γίνει 4.200.000 εμβολιασμοί σε επτά χώρες χωρίς σοβαρές επιπλοκές»

Στην ημερίδα αναφέρθηκε επίσης ότι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί 4.200.000 άνθρωποι σε επτά χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα κ.ά.) χωρίς να παρατηρηθούν σημαντικές επιπλοκές. Επίσης δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα των γιατρών σχετικά με λεπτομέρειες που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (ανοσοκατασταλμένων, καρκινοπαθών, εγκύων και πολιτών που νόσησαν ήδη) και διευκρινίστηκε με σαφήνεια το πώς επιτεύχθηκε η γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή των εμβολίων, καθώς και ο ακριβής τρόπος δράσης τους.

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή ημερίδα του ΙΣΘ για τον εμβολιασμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε τα πολλά θετικά -όπως είπε- των εμβολίων, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, καθώς και τον κυρίαρχο ρόλο των γιατρών στην ενημέρωση για την εγγύηση και την ασφάλειά τους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020, 09:05