Τρία νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα για να παρακολουθούν την πορεία και τις δραστηριότητες των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, έχουν δημιουργηθεί. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να αρχίσει η κλινική χρήση τους στη χώρα μας, προκειμένου να βελτιωθεί η θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Πρόκειται για το Moodchart, το iMonitor και το Ρorcupine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Moodchart είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο διάθεσης, που λειτουργεί online στο διαδίκτυο.
Ο ασθενής, αφού εκπαιδευτεί, μπαίνει στο Internet, στη διεύθυνση www.moodchart.org και εκεί μπορεί να καταγράφει, σε καθημερινή βάση, τις συναισθηματικές του διακυμάνσεις, δηλαδή πότε είναι σε κατάσταση μανίας και πότε σε κατάσταση κατάθλιψης.

Μόνο ο ίδιος ο ασθενής έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές και αποφασίζει μόνος του πότε θα πάρει το γράφημα αυτό για να το πάει στο γιατρό του.

Το εργαλείο αυτό, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ με καλά αποτελέσματα και αναμένεται να μεταφραστεί και στα ελληνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το iMonitor είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, της διάθεσης των διπολικών ασθενών, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στα ατομικά συμπτώματα του κάθε ασθενούς.
Η διαφορά του από το Moodchart είναι ότι έχει τη μορφή μιας ηλεκτρονικής συσκευής PDA. Είναι κάτι σαν ηλεκτρονική ατζέντα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερου από ένα κινητό τηλέφωνο.

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και δοκιμάστηκε στην Αγγλία. Δεν πωλείται και δοκιμάζεται ερευνητικά.

Το τρίτο εργαλείο, το Ρorcupine, είναι ένα πειραματικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης, που καταγράφει τη δραστηριότητα και τον ύπνο των διπολικών ασθενών. Έχει τη μορφή ρολογιού, που το φοράει ο ασθενής στο χέρι του και από τις κινήσεις του χεριού, που εντοπίζουν οι αισθητήρες, καταγράφεται αντικειμενικά η δραστηριότητά του, η οποία στην κατάσταση της κατάθλιψης μειώνεται, ενώ στην κατάσταση μανίας αυξάνεται.

Αυτό το εργαλείο είναι σε πειραματικό στάδιο και από το Μάρτιο του 2010 θα ξεκινήσει να δίνεται στους ασθενείς.

Τα εργαλεία αυτά δεν έχουν κοστολογηθεί και προς το παρόν δεν διατίθενται στην αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης