Τη στάση των διοικήσεων του Δήμου Πειραιά καταγγέλλει αναγνώστης της «Ζούγκλας», επισημαίνοντας ότι από το 2009 έχει στερηθεί τη σύνταξη και το εφάπαξ που δικαιούται.

Συγκεκριμένα, ο 77χρονος κ. Διονύσης Μπισκίνης διορίστηκε το 1987 ως ημερομίσθιος υπάλληλος στην Καθαριότητα του Δήμου Πειραιά και το 1990 μονιμοποιήθηκε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2003 έως το 2009 συνέχισε να εργάζεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Το 2005 ο δήμος τού έστειλε έγγραφο στο οποίο ανέφερε πως δεν είχαν ενημερωθεί ότι συνέχιζε την εργασία του στον δήμο μετά τη συνταξιοδότησή του. Το αποτέλεσμα, όπως δηλώνει ο κ. Μπισκίνης, ήταν ο δήμος να επωφεληθεί από το άρθρο 63 του νόμου 2676 του 1999, να τον καταλογίσει πρωτοδιόριστο από το 2003 έως το 2009, δίνοντάς του οργανικό ποσό σύνταξης, δηλαδή 700 ευρώ από 1.400.

Όπως εξηγεί ο 77χρονος, το άρθρο 63 του νόμου 2676 του 1999 που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων αναφέρει πως «όσοι συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους πρέπει να το δηλώνουν στους φορείς από τους οποίους λαμβάνουν την κύρια σύνταξη. Η παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας».

Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπισκίνης, ο ίδιος δεν είχε την υποχρέωση να ενημερώσει ότι συνέχισε να εργάζεται, καθώς ανήκει στις εξαιρέσεις του συγκεκριμένου άρθρου. Συγκεκριμένα, ανήκει στην περίπτωση δ της παραγράφου 6 του άρθρου 63, η οποία αναφέρει πως οι διατάξεις του άρθρου δεν έχουν εφαρμογή «σε πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας», αφού τη δεκαετία του ’60 είχε μεταναστεύσει στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εργάστηκε για κάποια χρόνια μετά την επιλογή του από γερμανική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπειτα από αιτήσεις για λύση του θέματος στον Δήμο Πειραιά ο δήμαρχος μου ζήτησε να φέρω το έντυπο 205 που πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης από τη Γερμανία όπου είχα δουλέψει, για να μου δώσουν όλα τα κλιμάκια. Το έγγραφο ανέφερε πως είμαι με τις ευρωπαϊκές διατάξεις και εξαιρούμαι από το άρθρο 63. Το 2019 μού ζήτησαν να φέρω και βεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας που να λέει ότι εξαιρούμαι από το άρθρο 63 και ότι δεν είχα καμία υποχρέωση να το αναφέρω ότι ήμουν συνταξιούχος εργαζόμενος» λέει ο κ. Μπισκίνης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης