Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης. 

Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης όπου προήδρευσε ο κ. Πατούλης, τοποθετήθηκαν ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός. Στη Συνέλευση συμμετέχουν Περιφερειάρχες και Αιρετοί των Περιφερειών όλης της χώρας, οι οποίοι αναμένεται να εκλέξουν το νέο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο και το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δημιουργική πορεία που ξεκινάει για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης  και επισήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, είναι η Περιφερειακή διακυβέρνηση. «Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για βιώσιμη ανάπτυξη, για περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές,  για μια κοινωνία συνοχής κι αλληλεγγύης που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εκτίμησε ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ θα έρθει το επόμενο διάστημα αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις κι ευκαιρίες, με δεδομένη, όπως ανέφερε, την  πρόθεση της σημερινής Κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα τις απαραίτητες νομοθετικές  πρωτοβουλίες που θα προωθούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και θα ορίζουν ξεκάθαρα τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών οργάνων του Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες όλης της χώρας πρέπει να επιδιώξουν γόνιμες συνεργασίες και συνέργειες αλλά και να μην σταματήσουν να διεκδικούν, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη χώρα, που θα έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα.

«Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία συνοχής κι αλληλεγγύης, αν δεν έχουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία, και τους αναγκαίους πόρους, για να στηρίξουμε με πράξεις κι όχι με λόγια, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» ανέφερε.

«Θα είμαστε σε απευθείας γραμμή με την κυβέρνηση για τα προβλήματά μας»

Επιπρόσθετα στην ομιλία του επικαλέστηκε τους αγώνες που δίνει τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση για να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας τους κράτους το οποίο χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» και αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τόσο ο ίδιος, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσο και ο Πρόεδρος της ΈΝΠΕ Κ. Αγοραστός, που στόχο είχαν τη μεταρρύθμιση του Κράτους.

Ειδικότερα τόνισε πως μπήκαν ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας μεγάλες διεκδικήσεις του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αναδείχθηκαν με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης ο Κλεισθένης και υπήρξαν συγκρούσεις όταν η Αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπιζόταν με δίκαιο τρόπο, στερώντας πολύτιμους πόρους για την εκτέλεση των θεσμικών της αρμοδιοτήτων.  

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα»

«Η Ελλάδα και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν έχουν άλλο χρόνο. Ζητούμενο είναι μια πιο γρήγορη διοίκηση και μεγαλύτερη απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Πατούλης ολοκληρώνοντας την ομιλία του και επισήμανε πως το επόμενο διάστημα η ΕΝΠΕ θα πρέπει να επιδιώξει να έχει με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μια «αδιαμεσολάβητη εικόνα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειές προκειμένου να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις τους.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της χώρας μας, όπως είναι το δημογραφικό, ή ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των τοπικών μας κοινωνιών, όπως το προσφυγικό. Έχουμε και θέσεις αλλά και τη δύναμη να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στα επόμενα χρόνια θα είναι οι πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Μαζί με τους πολίτες θα διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζει στον περιφερειακό θεσμό, να αποτελεί το βασικό μοχλό της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης