Σε νέα τροχιά έχει εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός και πλέον όχι μόνο αναμένει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και διεκδικεί με αξιώσεις τον στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων το 2021, όπως αυτός έχει τεθεί και από τον οδικό χάρτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Προς επίρρωση τούτου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της Γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας σημείωσε, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις το 2015 να είναι ακόμα καλύτερο από το 2014 σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας την παραπάνω αναφορά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των τουριστικών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς σημειώνεται ως αποτέλεσμα της χάραξης στρατηγικής στο πλαίσιο της οποίας κινούνται οι επαγγελματίες του κλάδου. Μιας στρατηγικής που, και με οδηγό σχετική μελέτη της McKinsey, κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε υποδομές, ξενοδοχεία, μαρίνες κλπ. και αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, που θα αυξήσουν από 770.000 σε 900.000 τις κλίνες που διαθέτει η χώρα.

Η στροφή στην ποιότητα, όπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μονόδρομος, και προς αυτή την κατεύθυνση από το 2010 έως και το 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών, εκ των οποίων το 73% εντάχθηκαν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων (4,8% το 1990, 14,8% το 2014), όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΞΕΕ. Ο κ. Ρέτσος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι όλα θα βαίνουν καλά για τον ελληνικό τουρισμό εάν, όπως είπε, δεν αλλάξουν τα τωρινά δεδομένα.

Για τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως το μέλος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και μετά από πρόσφατες επισκέψεις του στις κύριες αγορές, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτήν τη στιγμή παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων στην αγορά της Γερμανίας, ενώ μέχρι πρότινος «τρέχαμε» με άνοδο 17%. Στην Αγγλία τα πράγματα είναι καλύτερα και οι κρατήσεις κινούνται με άνοδο 15%, ενώ ο μεγάλος «ασθενής» για εφέτος θα είναι η αγορά της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας. Μάλιστα ο κ. Αγγελόπουλος, εκτιμά ότι η πτώση σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει το 50% και οι αφίξεις θα ανέλθουν σε 400.000 από ένα εκατομμύριο που ήσαν πέρυσι. Η ισοτιμία των νομισμάτων των χωρών αυτών σε σχέση με το ευρώ δεν βοηθάει, ανάφερε ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ ο ανταγωνισμός από Τουρκία έχει ενταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλονιάς, μέλος του ΞΕΕ, αλλά και αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε συνεχώς για τις κρατήσεις αλλά για το πώως θα τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός και οι περιοχές που εξαρτώνται από αυτόν. Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε την παρέμβαση της νέας τουριστικής ηγεσίας για αυτό το μέτωπο, όπως επίσης και για το ζήτημα των παράνομων καταλυμάτων, μια πληγή που όπως είπε έχει επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία των περιοχών που συναντάται αλλά και στα συνολικά έσοδα της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης