Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις λόγω ελλιπών κονδυλίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 19:51
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις λόγω ελλιπών κονδυλίων
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σε εξέλιξη Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς οι δήμοι -όπως επανειλημμένως επισημάνθηκε- βρίσκονται ενώπιον συνεχών και απροειδοποίητων μειώσεων, που τους οδηγούν σε κατάρρευση. Γι αυτό και τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, εάν δεν υπάρξει οριστική λύση πριν από τις εκλογές.

Τα επίμαχα θέματα αποτελούν η δέσμευση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την απόδοση των 450 εκατ. ευρώ (που από παράλειψη δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012) και ο επιμερισμός της μείωσης των πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (140 εκατ. ευρώ) κατά 90 εκατ. ευρώ από τον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά 60 εκατ. ευρώ από τον β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και όχι αποκλειστικά από τον α' βαθμό ΤΑ.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης «η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία για δυναμικές αντιδράσεις, ώστε να αποδοθούν οπωσδήποτε τα 450 εκατ. ευρώ και να τηρηθεί η δέσμευση Βενιζέλου για τα 140 εκατ. ευρώ. Αλλιώς, οι δήμοι θα καταρρεύσουν». Για τα 450 εκατ. ευρώ έχει υπάρξει δέσμευση από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών ότι θα διασφαλισθούν με ρύθμιση.

Αντιστοίχως, ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης υποστήριξε ότι «μας είχαν διαβεβαιώσει για τα 450 εκατ. αλλά τα έκοψαν. Το ίδιο γίνεται και με τη ρύθμιση των 140 εκατ. Πρέπει να αντιδράσουμε πάραυτα. Να μιλήσουμε με την τρόικα, διότι συνειδητά τους παραπληροφορούν».

Θέμα αιχμής αποτελεί η μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων, καθώς τα 144 εκατ. ευρώ που εισέπρατταν μηνιαίως οι ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία, μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε 124 εκατ. ευρώ και πλέον θα είναι 135 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σχετικά με τη μείωση των ΚΑΠ, ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης σημείωσε: «Αν δεν κάνουμε κάτι, κλείνουμε».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, σημείωσε ότι με τακτική επιχορήγηση 135 εκατ. ευρώ «είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι δήμοι. Τελικά, με τους ρυθμούς των συνεχών και απροειδοποίητων μειώσεων, από τα 2,4 δισ. ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό για τους ΟΤΑ θα πάρουμε μόνο 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι, όμως, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ούτε τα σχολεία».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 19:56