Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στις νεκροφόρες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, 19:05
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στις νεκροφόρες
Ο δαίμων… της φορολογίας κτυπά ακόμη και τις… νεκροφόρες. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θεωρούνται πλέον… επιβατηγά αυτοκίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών θα πρέπει να πληρώνουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

Πρόκειται μάλιστα για μεγάλη αύξηση, αφού από 22 ευρώ που κατέβαλε πέρυσι ένας ιδιοκτήτης νεκροφόρας μετά την υπουργική απόφαση υποχρεώθηκε να πληρώσει 1.320 ευρώ. Και αυτό γιατί μέχρι το 2011, οι νεκροφόρες υπάγονταν στην κατηγορία των επαγγελματικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ειδικής κατηγορίας. Από φέτος όμως, τα τέλη κυκλοφορίας τους υπολογίζονται όπως ακριβώς και για τα ΙΧ αυτοκίνητα, δηλαδή με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα του οχήματος.

Για τον λόγο αυτό πέντε σωματεία ιδιοκτητών γραφείων τελετών και επτά κάτοχοι νεκροφόρων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η από 16.8.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως υποστηρίζουν, ο πραγματικός στόχος αυτής της αλλαγής του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι νεκροφόρες είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με την προσφυγή, δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται επιβατηγά αυτοκίνητα οι νεκροφόρες αφού, όπως αναφέρεται, στο αντικείμενο εργασιών των γραφείων τελετών δεν περιλαμβάνεται «η μεταφορά αυτή καθεαυτή πραγμάτων ή προσώπων, τουτέστιν η άσκηση μεταφορικού έργου και μάλιστα έναντι κομίστρου, αλλά αντιθέτως η διοργάνωση μίας πλήρους νεκρικής τελετής, στα πλαίσια της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά του ίδιου του νεκρού, προς τιμήν του οποίου λαμβάνει χώρα». Άλλωστε, οι νεκροφόρες επιτελούν συγκεκριμένο σκοπό, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, και δεν χρησιμοποιούνται «προς κάλυψιν των αναγκών μετακίνησης των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους, αλλά για την μεταφορά νεκρών και μόνον, ήτοι προς εξυπηρέτησιν των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, 19:05