Δικαστικά προσπαθούν τώρα να μπλοκάρουν την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί οι οινοπαραγωγοί τονίζοντας πως η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει καίρια ένα κλάδο που μέχρι τώρα είχε μια δυναμική πορεία και θα οδηγήσει σε αφανισμό ιδιαίτερα τις μικρές οινοποιητικές μονάδες και συνακόλουθα την αμπελουργία.

Με προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητείται να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί και μάλιστα αναδρομικά για την παραγωγή του 2015. Υποστηρίζουν ότι ο ΕΦΚ που ορίστηκε σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των οικογενειακών επιχειρήσεων που θα υποχρεωθούν να τον καταβάλουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2016 για ποσότητες κρασιού που έχουν στις αποθήκες τους. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι η επιβολή του ΕΦΚ είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Όπως αναφέρουν, με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 , θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» στο κρασί που όπως προβλέπει η νομοθεσία, αποκτήθηκε τον περασμένο χρόνο και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο για να διατεθεί την επόμενη χρονιά.

Την προσφυγή υπογράφουν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης