Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ τάσσεται και η πρώην βουλευτής Κυκλάδων και τέως υπουργός Ελισσάβετ Παπαζώη η οποία με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί την αναστολή αλλά και την ακύρωση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η κα Παπαζώη η οποία υπέβαλε και αίτημα προσωρινής διαταγής για την προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τονίζει πως το κλείσιμο της παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος, αφού μεταξύ άλλων στερεί από τους πολίτες τη δημόσια τηλεόραση για την οποία κατέβαλαν άλλωστε το ανταποδοτικό τέλος με τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ. . Συγκεκριμένα η πρώην βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «αποκλείει τους έλληνες πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν επί έτη ανταποδοτικά τέλη για την ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης από το δικαίωμα σε δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε ελεύθερη επικοινωνία και επιβάλει σιγή στην ελευθερία του λόγου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ναι μεν αναστέλλεται η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά), επισημαίνεται στην αίτηση της πρώην υπουργού αλλά « τούτο δεν σημαίνει ότι οι έλληνες πολίτες δεν έχουν καταβάλλει ανταποδοτικό τέλος μέσω του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ για την λειτουργία της ΕΡΤ, συμβάλλοντας στον προϋπολογισμό της για την χρονική στιγμή της διακοπής της λειτουργίας της και του σήματος». Επίσης, υποστηρίζεται ότι η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδόθηκε «κατά κατάχρηση εξουσίας».

Όσον αφορά τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που αναφέρονται ως αιτιολογία για την εν λόγω απόφαση και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους η κα Παπαζώη επισημαίνει: « Τούτο όμως είναι αναληθές και παράνομο καθώς αφενός υπήρχε κάθε δυνατότητα σταδιακής και μεταβατικής ρύθμισης χωρίς διακοπή του σήματος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης αφετέρου δεν συντρέχουν λόγοι επείγοντος που να δικαιολογούν την ανατροπή βασικών αρχών του πολιτεύματος και του Συντάγματος όπως συνέβη εν τοις πράγμασι. Επί έτη η κυβέρνηση έχει το σύνολο των νομοθετικών εργαλείων και μέσων να προβεί σε σταδιακή αναμόρφωση του συστήματος χωρίς να διακόψει το σήμα, να θίξει την ελευθερία του λόγου και της επικοινωνίας με ολωσδιόλου προσχηματικό τρόπο, θίγοντας κατάφορα κάθε συνταγματική τάξη με τρόπο που να περιορίζει και τη δικαστική προστασία και κάθε συνταγματικό δικαίωμα. Και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη είναι παράνομη και ακυρωτέα ενώ η προβολή οποιουδήποτε λόγου προστασίας δημοσίου συμφέροντος προβάλλεται καταχρηστικά καθώς αντισταθμίζει το δήθεν συμφέρον των δανειστών με τη λειτουργία του πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών».

Τέλος, τονίζει ότι το μόνο όργανο που μπορεί να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης