Πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη νέων αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ

Πρόσκληση της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη νέων αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ
Πρόσκληση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ νέων αντιπλημμυρικών έργων σε αστικές και περιαστικές περιοχές εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόσκληση, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ειδικότερα σε επενδύσεις για τη διαμόρφωση και διευθέτηση κοιτών ποταμών, χειμάρρων και λιμνών, ενισχύσεις αναχωμάτων προστασίας ποταμών, χειμάρρων και λιμνών κ.λπ., ενώ δεν περιλαμβάνουν έργα συλλογής και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αποστράγγισης οδικών αξόνων και άλλων τεχνικών έργων ή κάλυψη ρεμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που έχουν επισημανθεί στους σχετικούς χάρτες επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, το συνολικό ποσό των κονδυλίων που διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από το 2014 και μετά ανέρχεται σε περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθενται άλλα 15, που διατέθηκαν για την αποκατάσταση ζημιών και για έκτακτες ανάγκες σε πληγείσες περιοχές.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι επί δεκαετίες δεν γίνονταν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα ή γίνονταν ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκαν τεράστια κενά και για να υπάρξει, πλέον, ένα καλό επίπεδο επάρκειας απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά. «Ως Περιφέρεια, ερχόμαστε να καλύψουμε σημαντικότατα κενά και ήδη έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις, προσπαθώντας να θωρακίσουμε κατά προτεραιότητα τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, που ήδη έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017, 15:47