Λίγο πριν …βυθιστεί στην παραγραφή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την εν μέρει αναίρεση της εφετειακής απόφασης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε στη Σαντορίνη.

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει, επτά χρόνια μετά το ναυάγιο αν θα κάνει δεκτή την εν μέρει αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου, «δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία» σε ότι αφορά την απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο.

Επίσης, ο κ. Δασούλας επισημαίνει ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας.
Ο αντεισαγγελέας πρότεινε επίσης να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες –πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και για τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κ.λπ.) ενώ παράλληλα εισηγήθηκε να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορά την ρύπανση και την παράλειψη διάσωση ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την αναίρεση ή όχι της απόφασης έχει το αρμόδιο Τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο καταδίκασε τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Τέλος ο ανθυποπλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου καταδικάστηκε σε 26 μήνες φυλάκιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης