Πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων στη ΓΣΕΕ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου.

Όπως προκύπτει επίσης από τις δηλώσεις του κ. Ασημακόπουλου στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η κλαδική σύμβαση του εμπορίου που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 6-7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Ενδεικτικό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ότι το 40% των αυτοαπασχολούμενων / μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ

Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι πολιτικές που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση «αποδεικνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία», προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα στα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι λανθασμένες αποδεικνύεται και «από την διάψευση των επίσημων προβλέψεων του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της Ε.Ε. σχετικά με την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων».

Μείωση τζίρου κατά 34,8% στο πρώτο εξάμηνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΓΣΕΒΕΕ και η οποία διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων όλων των κλάδων πανελλαδικά, το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης το 2009.

Ειδικότερα, ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά μέσο όρο 34,8% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%). Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει το έτος με ζημιές.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, όπου συγκεντρώνονται τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης (για το 86,5% των επιχειρήσεων), ενώ συνεχίζεται και η επενδυτική απραξία, καθώς μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησε φέτος την επενδυτική του δραστηριότητα.

Παράλληλα, περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας, η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7. Το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40% ενώ το 49,7% έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Βάσει της έρευνας, προβλέπεται μάλιστα ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης