Προτάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το ζήτημα της επιστράτευσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, 16:51
Προτάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το ζήτημα της επιστράτευσης

Επιφυλακτική ως προς τη χρησιμότητά της, την αμεσότητά της χρονικά και την αποτελεσματικότητά της στο σύστημα υγείας, εμφανίζεται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) για την επιστράτευση των ιατρών Πνευμονολόγων, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά του Covid-19.

Σημειώνει μάλιστα ότι οι ιδιώτες πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID ασθενών κατ’ οίκον.

Η ΕΠΕ προτείνει, άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών, άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των πνευμονολόγων - παθολόγων και αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει μάλιστα, στην 1η και 2η ΥΠΕ, έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός ΕΣΥ. Επίσης, πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο.

«Οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των ιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το Υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση», αναφέρει η ΕΠΕ.

Επιπρόσθετα, η ΕΠΕ σημειώνει ότι εφόσον απαιτηθεί, να επιτραπεί σε πνευμονολόγους που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στη λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες καθώς εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά τη λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

«Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, 16:51