Η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα σε όλα τα επίπεδα και το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών συζητούνται σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, με τη συμμετοχή των ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα, η έκρηξη βίας στην Αθήνα ήταν άκρως ανησυχητική. Ο αριθμός των θυμάτων, οι συνέπειες και κυρίως η επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος με την αντίστοιχη κλιμάκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας κατεγράφησαν από πολιτικές ηγεσίες, κομματικούς μηχανισμούς και κοινωνικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να τίθεται επί τάπητος το γενικότερο καθεστώς ανομίας που επικρατεί, είτε αυτό αφορά στις δυνάμεις και τους μηχανισμούς καταστολής είτε ομάδες πολιτών ή σε οργανωμένα συμφέροντα ή τέλος στη συμπεριφορά μεταναστών.

Η απρόκλητη και κυρίως βάναυση επίθεση των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) κατά διαδηλωτών την Τετάρτη που μας πέρασε, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό, με άγνωστες ακόμη συνέπειες, του Γιάννη Καυκά αλλά και την πρόκληση επικίνδυνων τραυματισμών δεκάδων άλλων πολιτών έχει εγείρει δικαιολογημένη ανησυχία στον πολιτικό κόσμο, τμήμα του οποίου μιλά ακόμη και για «αυτονόμηση μερίδας αστυνομικών». Από την άλλη πλευρά, η δολοφονία πολίτη στην Κυψέλη διά ασήμαντον αφορμή, κατά την αστυνομία από τρεις μετανάστες, ξεσήκωσε κατοίκους του κέντρου της πόλης, αλλά και πρόσφερε το άλλοθι σε ακροδεξιές ομάδες και κυρίως στη «Χρυσή Αυγή», ώστε να ενεργοποιηθεί και να επιβάλλει καθεστώς τρόμου στις περιοχές της Κυψέλης και τα Πατήσια με πρώιμα ίχνη Πογκρόμ.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις «εξοργισμένων πολιτών», ακροδεξιών και απλών κατοίκων στην Κυψέλη, προκειμένου να ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη του δολοφονημένου πολίτη, αλλά τελικά και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αυτή η κινητοποίηση κατέληξε σε κυνήγι μεταναστών και σπάσιμο καταστημάτων αλλά και σε φαινόμενα λανσαρίσματος ξένων, όπως το επεισόδιο με τον Πολωνό μετανάστη αλλά πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά τραυματίστηκαν 17 μετανάστες από ομάδες «χρυσαυγιτών», τους οποίους σε ορισμένες στιγμές συνέδραμαν και «οργισμένοι πολίτες». Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 48 ατόμων στα Πατήσια και την Κυψέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, στο διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ομάδων της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και ομάδων αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας. Σημειώθηκαν λίγα χαμηλής έντασης επεισόδια, αλλά και πάλι κατεγράφη το ιδιαίτερο κλίμα δυσαρέσκειας και δυσφορίας στην κοινωνία, το οποίο κλιμακώνεται.

Παράλληλα, από την Πέμπτη πραγματοποιείται κατάληψη στην Πρυτανεία στα Προπύλαια από αντιεξουσιαστές, ενώ συσπειρωτικές κινήσεις ομάδων κυρίως νέων ανθρώπων από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και από αντιεξουσιαστές παρατηρούνται και στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Για την Παρασκευή το απόγευμα έχει εξαγγελθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί της Κατεχάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης