Το μεγάλο «φαγοπότι» που είχε στηθεί, όπως φαίνεται, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με χρήματα από επιδοτήσεις μπαίνει τώρα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ανοίγουν τον ογκώδη φάκελο των κοινοτικών επιδοτήσεων οι οποίες όχι μόνο δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν αλλά «έκαναν φτερά» ή κατέληξαν σε… σκάφη αναψυχής. Παράνομες επιδοτήσεις ακόμη και σε εταιρείες «φαντάσματα», με πλαστά δικαιολογητικά και εικονικά τιμολόγια, αποτελούν το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας που μόλις ξεκίνησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς διέταξαν ήδη εξονυχιστικό έλεγχο σε πανελλαδικό επίπεδο, για όλες τις εταιρείες που εισέπραξαν επιδοτήσεις ή εξασφάλισαν προνομιακή χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, από το 2004 έως σήμερα.

Η έρευνα που θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αφορά όλες τις περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή κοινοτικών κονδυλίων τα οποία εισέπραξαν για σχέδια επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα εταιρείες «φαντάσματα» -κάποιες απ’ αυτές- χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθούν. Αντιθέτως, χάθηκαν σε… σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον η χώρα μας να κληθεί να επιστρέψει αυτά τα ποσά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν ήδη και πήραν στα χέρια τους τις αναλυτικές λίστες των εταιρειών που εισέπραξαν χρήματα από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και τις ανέθεσαν σε 13 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ για να ξεκινήσουν άμεσα τους ελέγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με τον τρόπο διάθεσή τους όπως:

-Αν τα χρήματα διατέθηκαν τελικά για τους σκοπούς που είχαν δηλωθεί.
-Αν τηρήθηκε το ποσοστό της επένδυσης.
-Αν δικαιολογούνται τα έξοδα της εταιρείας ή εκδόθηκαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
-Αν πράγματι προσελήφθη το προσωπικό για το οποίο χρηματοδοτήθηκαν κ.α.

Η έρευνα κάθε μιας περιφερειακής διεύθυνσης θα ξεκινήσει από τις εταιρείες που εισέπραξαν τα υψηλότερα ποσά (π.χ εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 8,5 εκατομμύρια ευρώ) και θα συνεχίζεται στα χαμηλότερα ποσά.

Διαβάστε επίσης:
Το μυστήριο της πλαστής επιταγής, Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης