Μικρή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή από τη μνημονιακή πολιτική στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες κορυφώθηκαν στη 13:00 το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λεπτά μετά τις 11:30 περίπου 5.000 διαδηλωτές-που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα- ξεκίνησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην οποία συμμετείχε και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Στις 11:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή από τη μνημονιακή πολιτική. Στις 12:15, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Στη 13:00 το μεσημέρι έφτασαν έξω από τη Βουλή περίπου 3.000 άτομα, μέλη πρωτοβάθμειων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στο σημείο επικράτησε ένταση καθώς η αστυνομία δεν επέτρεψε να περάσουν οι διαδηλωτές προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, για να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από την οδό Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, όπου ορισμένοι εκσφενδόνισαν μπουκάλια προς τη μεριά της αστυνομίας, άνδρες της οποίας οπισθοχώρησαν από το σημείο. Ορισμένοι διασκορπίστηκαν προς τα Εξάρχεια, βάζοντας φωτιά σε δεκάδες κάδους που ήταν τοποθετημένοι στην οδό Εμμ. Μπενάκη.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, που παρευρέθησαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

Την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων τόνισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. “Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.

Άνοιξαν οι δρόμοι

Ανοιχτοί είναι πλέον οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, που παρέμειναν νωρίτερα κλειστοί, δηλαδή Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων και Ακαδημίας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις πλατείες Ομονοίας, Κάνιγγος, Βάθης, Κοτζιά, Μοναστηρακίου, Καραϊσκάκη, Βικτωρίας, Λαυρίου, Ηρώων Ελευσίνας και Μεγάρων καθώς επίσης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους Στύλους Ολυμπίου Διός και στο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων (Πασαλιμάνι).

Δείτε φωτό από τις προετοιμασίες

Η πρώτη του Μάη, έγινε ημέρα σύμβολο για τους αγώνες των εργαζομένων, μετά τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886.

Τότε, την 1η Μαΐου του 1886 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν στις ΗΠΑ και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Αστυνομικές δυνάμεις οπλισμένες με οπλοπολυβόλα περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, μία βόμβα εξεράγη κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν πυροβολούν αδιάκριτα. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος γιατί πολλοί τραυματισμένοι πέθαναν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, υπήρξαν μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αυτοκτόνησε στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

 
Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλγος του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. Τα αιτήματα των εργατών ήταν η καθιέρωση του οκτάωρου, η ασφάλιση των εργατών και η καθιέρωση της Κυριακής ως ημέρας αργίας.

Σταύρος Καλλέργης, πρωτοπόρος ΣοσιαλιστήςΣύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Αντίθετα, η «Εφημερίς» υπολόγισε τους συγκεντρωμένους μόνο σε 200: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:

«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:

Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται.

Β) Οι εργάται να εργάζονται 8 ώρας την ημέραν.

Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Συγκέντρωση εργατών και αγροτών στη ΛιβαδειάΤο ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός όμως κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε κρατούμενος επί δύο ημέρες.  Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

(Πηγή: sansimera.gr)

Οι κινητοποιήσεις

Στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Ήδη έχουν γίνει δηλώσεις από την ΓΓ του Κουμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στις εκδηλώσεις παρευρίσκεται και ο ΓΓ του Κουμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας, Ιβάν Πινέιρο. Από τις 8:00 το πρωί θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία, γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Συντάγματος.

Δυο θα είναι οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη να ξεκινάει στις 10:00 το πρωί, από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και διοργανώνεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ.). Μισή ώρα αργότερα, στις 10:30 στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί πορεία που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση
Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις θα εορταστεί φέτος στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας στις 10.30 το πρωί. Μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το ΠΑΜΕ όπως κάθε χρόνο διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Τα μέλη του Μετώπου απευθύνουν κάλεσμα για τις 10 το πρωί της Κυριακής, ενώ μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί πορεία. Στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ θα συμμετέχουν και οι αγρότες της ΠΑΣΥ.

Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί από το Αριστερό Ρεύμα συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ακινητοποιημένος θα παραμείνει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και ο προαστιακός, όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν να εργαστούν κανονικά, ενώ το σωματείο των ηλεκτροδηγών του μετρό, αποφάσισε να συμμετάσχει στην εργατική Πρωτομαγιά με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί. Δεν θα απεργήσουν τα λεωφορεία.

Στη Θεσσαλονίκη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης