Με χιόνια έκανε ποδαρικό ο Δεκέμβριος σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου και να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής σε ορεινές και ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές της βόρειας χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν -1.8 βαθμοί, Χ/Κ Παρνασσού -0.7 βαθμοί, Φλώρινα και Χ/Κ Σελίου 0.2 βαθμοί, Πτολεμαΐδα και Βωβούσα Ιωαννίνων 0.3 βαθμοί, Χ/Κ Λαϊλιά Σερρών 0.6 βαθμοί και Βαρικό Φλωρίνης 1.1 βαθμοί Κελσίου.

Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί θελήσουν να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρρας-Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και Βασιλίτσας στα Γρεβενά.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Βασιλίτσα από το βράδυ του Σαββάτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετοιμότητα το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας για να υποδεχθεί επισκέπτες

Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 18ο-28ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από το 35ο-55ο χλμ., στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας, από το 9ο-30ο χλμ., αλλά και στον δρόμο που οδηγεί από το Αμύνταιο στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου στη Φλώρινα.

H εικόνα στην Ιεροπηγή Καστοριάς το βράδυ του Σαββάτου

Στην Ιεροπηγή Καστοριάς το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα από το απόγευμα του Σαββάτου

Μετ’ εμποδίων γίνονται από το πρωί της Κυριακής οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων, εντάσεως μέχρι και 8 μποφόρ, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε στις 7:25 το δρομολόγιο του Blue Star Paros για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και του Βlue Star Ithaki στις 7:30 για Σύρο, Τήνο, Μύκονο.

Επίσης δεν εκτελέστηκαν ορισμένα δρομολόγια υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό και στις 13:15 το δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα για Παξούς.

Τα δρομολόγια όλων των πλοίων στην γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα γίνονται κανονικά.

Στο μεταξύ κλειστή παραμένει, από το απόγευμα του Σαββάτου, η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, και Κεφαλονιάς – Κυλλήνης λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο.

Την Κυριακή, οι άνεμοι στην Ζάκυνθο φτάνουν τα 9-10 μποφόρ, γεγονός που κάνει απαγορευτικό τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του νησιού.

Η εικόνα στο Αργοστόλι την Κυριακή

Ισχυροί άνεμοι στην Κεφαλονιά

Εν τω μεταξύ από χτες, κλειστή παραμένει η Πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη περιοχή. Η γραμμή έκλεισε στις 15:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε πτώσεις κλαδιών δένδρων, αποκολλήσεις πινακίδων και μια σειρά άλλων ανάλογων περιστατικών κλήθηκε να επέμβει την Κυριακή η πυροσβεστική υπηρεσία Πατρών που δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις.

Χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου καθώς ένας κάδος απορριμμάτων από τους ισχυρούς ανέμους είχε “πεταχτεί” στη μέση του δρόμου. Στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του Πλάτανου Αιγιαλείας. Τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα εκτρέπονται στην νέα εθνική, μέσω του κόμβου της Πούντας, ενώ τα οχήματα που κινούνται προς Πάτρα, εκτρέπονται στον κόμβο της Ακράτας.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου σε κάποιες περιοχές υπάρχουν πτώσεις δέντρων δίχως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα όμως οι άνεμοι έχουν κάνει την πρόσβαση προς την Τουρλίδα να γίνεται με δυσκολία.

Aυτοκίνητο που ανήκει σε ιδιοκτήτες διβαριού οι οποίοι πήγαν αν δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το διβάρι πέρασαν με μεγάλη δυσκολία τον δρόμο.
 
Στα δύο κόπηκε η Τουρλίδα Μεσολογγίου το πρωί της Κυριακής

Στη «μάχη» του αποχιονισμού του οδικού δικτύου στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, έχουν ριχθεί εδώ και λίγη ώρα, εννέα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Το χιόνι, ξεπέρασε τους 40 πόντους στην περιοχή του «Αυχένα» στην Νότια Πίνδο στα διοικητικά όρια του Νομού Τρικάλων, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 10-15 εκατοστά σε Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στουρναραίϊκων επιχειρεί ένα εκχιονιστικό όχημα, 3 οχήματα στον άξονα Καστανιά-Χαλίκι, 3 οχήματα στον άξονα Μουργκάνι-Μαλακάσι και 2 οχήματα στον άξονα Ελάτη-Γέφυρα «Αλεξίου».

Το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο έχει τεθεί από το πρωί σε επιφυλακή, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στο Νομό και συντονίζει τις κινήσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Στο χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι Τρικάλων πέφτουν από το Σάββατο τα πρώτα χιόνια, χωρίς ωστόσο ακόμη η πίστα να είναι κατάλληλη για σκι. Δείτε live εικόνα:


Live streaming video by Ustream
Γενική πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά και διαστήματα πρόσκαιρης βελτίωσης τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο περιμένουμε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, οι οποίοι μετά το απόγευμα θα ενισχυθούν βαθμιαία σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν, με εξαίρεση το Κεντρικό-ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων μέτριοι 4-5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, όπου βαθμιαία μετά το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με πρόσκαιρη βελτίωση αργότερα περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, όπου αργότερα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ και στο Σαρωνικό τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας τις πρωινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου, με πτώση από το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με ενίσχυση μετά το μεσημέρι.

Πηγή βίντεο – φωτό: svouranews/ kozan/ inkefalonia/ nafpaktianews/ onairnews/ trikalaola/ trikalanews

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης